B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Kruiden

Met kruiden bedoelen we (delen van) planten die verwerkt kunnen worden in voedingssupplementen. Voedingssupplementen met kruiden worden kruidensupplementen of kruidenpreparaten genoemd. Kruiden en planten worden al eeuwenlang in veel verschillende culturen gebruikt vanwege de effecten op de gezondheid. Vooral China kent een lange traditie van het gebruik van kruiden. De kruiden die in voedingssupplementen worden gebruikt bevatten veel verschillende werkzame stoffen. Deze stoffen kunnen een positief gezondheidseffect opleveren wanneer je ze in een bepaalde hoeveelheid binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan kurkuma voor behoud van soepele gewrichten of aan valeriaan en passiebloem voor een goede nachtrust. Met het eten van planten en kruiden krijg je vaak niet genoeg van de werkzame stoffen binnen om een positief gezondheidseffect te behalen. Een kruidensupplement is eigenlijk een slimme manier om zoveel mogelijk van de werkzame stoffen van de plant binnen te krijgen.

Kruiden voor je gezondheid

Een kruidensupplement gebruik je vanwege het gezondheidseffect. Er zijn heel veel verschillende kruiden die allemaal een ander effect op de gezondheid kunnen hebben. Enkele bekende kruiden die vaak gebruikt worden zijn Mariadistel voor de lever, Echinacea voor de weerstand en Ashwagandha voor de geestelijke balans. Ashwagandha wordt ook wel eens een adaptogeen genoemd. Met adaptogenen worden kruiden bedoeld die je kunnen ondersteunen bij stress.

De kwaliteit, ofwel de werkzaamheid en veiligheid, van kruidenpreparaten hangt van veel verschillende factoren af. Lees op de pagina Kwaliteit kruiden meer over de werkzaamheid en veiligheid van kruidensupplementen.

kruidensupplementen

Wisselwerking met geneesmiddelen

Meestal kunnen kruidenpreparaten naast geneesmiddelen worden gebruikt. Sommige kruidensupplementen kun je echter beter niet samen met geneesmiddelen nemen. Het gebruik van deze kruidensupplementen kan er voor zorgen dat sommige medicijnen sterker, minder sterk of helemaal niet meer werken.

Op de pagina over gelijktijdig gebruik van medicijnen en voedingssupplementen kun je lezen welke kruiden niet goed samen gaan met welke geneesmiddelen.

Kruidengeneesmiddelen zijn geen voedingssupplementen

Naast voedingssupplementen met kruiden bestaan er ook kruidengeneesmiddelen. Kruidengeneesmiddelen zijn geen voedingssupplementen. Het verschil is dat kruidengeneesmiddelen geregistreerd zijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en zijn bedoeld om ziektes of aandoeningen te behandelen. Een voedingssupplement gebruik je ter ondersteuning van de goede gezondheid.

Deze kruiden worden veel gebruikt in voedingssupplementen:

Veelgestelde vragen

Zijn kruidensupplementen veilig?

Voedingssupplementen die je in Nederland kunt kopen voldoen aan een heleboel eisen die in de Nederlandse en Europese wet staan, waardoor ze veilig te gebruiken zijn. Kruidensupplementen mogen alleen kruiden bevatten in hoeveelheden die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Lees meer over de veiligheid van kruidensupplementen.

Is de werking van kruidensupplementen bewezen?

Op de verpakking van kruidensupplementen staat vaak het gezondheidseffect beschreven. Bedrijven mogen dit niet zomaar op de verpakking zetten, maar moeten hiervoor aan regels voldoen. De gezondheidseffecten die op een verpakking staan noemen we ook wel ‘gezondheidsclaims’. EFSA heeft de gezondheidseffecten van kruiden en planten nog niet beoordeeld, maar dit betekent niet dat de gezondheidseffect niet zijn onderbouwd. Lees meer over gezondheidsclaims op kruidensupplementen.