Krillolie

Krillolie wordt gewonnen uit krill. Dat zijn kleine garnaalachtige schaaldieren. Krill voedt zich met plankton en algen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren. Hierdoor bevat krillolie de meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Wat doet Krillolie voor je gezondheid?

In krillolie zit meestal een combinatie van EPA en DHA. Deze vetzuren zijn essentieel: je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en daarom moet je ze via voeding binnenkrijgen. Het vetzuur DHA is goed voor de hersenen en het gezichtsvermogen. EPA en DHA samen gecombineerd is goed voor het hart en de bloeddruk.

Voor meer informatie over de gezondheidseffecten van de omega-3 vetzuren EPA en DHA, kijk hier.

Krillolie in voeding

Krill, een klein schaaldier, leeft in de oceanen. Het diertje bevat een grote hoeveelheid omega-3 vetzuren. In sommige landen wordt krill als voedsel gegeten, maar meestal wordt krill verder verwerkt tot olie voor voedingssupplementen.

Ook andere schaal- en schelpdieren zoals garnalen bevatten een kleine hoeveelheid omega-3 vetzuren.

Krillolie in voedingssupplementen

Voedingssupplementen met krillolie zijn meestal verkrijgbaar als capsule die je kan innemen. Krillolie is ook in vloeibare vorm verkrijgbaar. De vloeistof kun je dan via een lepel of met andere vloeistof innemen.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Lage inname met voeding

De Gezondheidsraad adviseert voor een goede inname van omega-3-vetzuren om één keer per week vette vis te eten. Lukt dit niet? Dan kan een aanvulling met krillolie nuttig zijn.

Hart en bloedvaten

EPA en DHA ondersteunen de gezondheid van je hart en bloedvaten. Ze helpen bij behoud van een normaal vetgehalte in het bloed. Ook ondersteunen ze een normale, goede bloeddruk.

Senioren

Een extra inname van omega-3 vetzuren kan gunstig zijn voor senioren. Dit komt omdat de vetzuren EPA en DHA belangrijke bouwstenen van de hersenen zijn. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat EPA en DHA gunstig zijn voor het geheugen en voor het concentratievermogen.

Zwangere vrouwen

De inname van de omega-3 vetzuren DHA en EPA door de moeder is goed voor de ontwikkeling van hersenen en ogen van het ongeboren kindje of zuigeling die borstvoeding krijgt . Met krilloliecapsules kun je de inname van omega-3 vetzuren uit voeding verhogen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Krillolie?

Om een bepaald gezondheidseffect kunnen bereiken zijn bepaalde innames van EPA en DHA nodig. Het is belangrijk om altijd het etiket van een voedingssupplement te bekijken. Op het etiket staat hoeveel je er van moet gebruiken. Je mag nooit meer dan 5 gram EPA en DHA samen gebruiken per dag.

Hoeveel Krillolie per dag?

Voor volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om 200 milligram EPA en DHA- vetzuren per dag binnen te krijgen.