Kalium

Kalium is een belangrijk mineraal in je lichaam. Het speelt samen met chloride en natrium een rol bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk. Het mineraal werkt het bloeddruk verhogende effect van natrium tegen en is daarmee goed voor een normale bloeddruk.

Wat doet Kalium voor je gezondheid?

Kalium heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Kalium is goed voor de bloeddruk
  • Het speelt een rol bij de werking van onze spieren en is van belang voor het zenuwstelsel

Kalium in voeding

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit in peulvruchten, groente, fruit, aardappelen, brood, vlees en zuivel. Van de kalium in voeding wordt 90% opgenomen. Een kleine appel van 100 gram bevat ongeveer 135 milligram kalium.

Kalium in voedingssupplementen

Kalium komt voor als voedingssupplement in de vorm van capsules en tabletten.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Vochtverlies

Bij extreem vochtverlies, door bijvoorbeeld braken, diarree of veel zweten tijdens duursport, kun je meer kalium verliezen dan anders. Een aanvulling van het mineraal kan dan nuttig zijn voor spieren, het hart en het zenuwstelsel.

Bloeddrukverlagers en prednison

Als je bloeddrukverlagers of plastabletten gebruikt, kun je extra mineralen nodig hebben, zoals kalium, maar ook natrium, magnesium en zink. Tegenwoordig bevatten veel plastabletten een kaliumspaarder. Als je deze medicijnen gebruikt is dit goed om met je arts te bespreken. Ook bij gebruik van prednison kun je meer kalium nodig hebben.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Kalium?

Het lichaam is in staat om de hoeveelheid kalium constant te houden. Als er minder kalium binnenkomt houden je nieren kalium vast. Een teveel aan kalium plas je uit.

Tekort kalium

Een tekort aan kalium door voeding komt zelden voor. Bij gebruik van plastabletten en prednison en bij veel vochtverlies kan het wel voorkomen. Je herkent een kaliumtekort aan verzwakte spieren, lusteloosheid en in erge gevallen aan een verstoorde hartfunctie.

Veilige inname

Een teveel aan kalium uit voeding komt eigenlijk nooit voor.

Hoeveel Kalium per dag?

Voor kalium is de Referentie Inname (RI) 2000 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid kalium die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor kalium.

Leeftijd
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (milligram per dag)
Kinderen
6-11 maanden
1.100
1-2 jaar
1.400
2-5 jaar
1.800
6-9 jaar
2.000
Mannen
Mannen
10-13 jaar
3.300
14-17 jaar
3.500
18 jaar en ouder
3.500
Vrouwen
Vrouwen
10-13 jaar
2.900
14-17 jaar
3.100
18 jaar en ouder
3.500
Zwangere vrouwen
3.500
Vrouwen die borstvoeding geven
3.100