Hop

Het is eerste waar je bij hop aan denkt, is waarschijnlijk bier. Maar hop (Humulus lupulus) is ook te gebruiken voor gezondheidsdoeleinden. Hop bevat fyto-oestrogenen, dit zijn plantaardige oestrogenen die bepaalde gezondheidseffecten kunnen hebben. 

Hop kent een lange historie van gebruik, er zijn gegevens dat hop al werd gebruikt tijdens de eerste eeuw van onze jaartelling door Romeinen. Hop werd gebruikt als voeding of er werd thee van gemaakt. Door de eeuwen heen stond hop bekend om de rustgevende werking.   

Wat doet Hop voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met hop staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Hop helpt bij overgangsverschijnselen
  • Het werkt rustgevend op het zenuwstelsel, het ondersteunt een gezonde slaap en helpt om sneller in slaap te vallen
  • Antioxidant, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Hop bevordert de spijsvertering en draagt bij aan een goede darmfunctie
  • Het draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed

Waar moet ik op letten bij gebruik van Hop?

Bij hop supplementen met een hoge dosering is het raadzaam om je arts of apotheker te raadplegen vóór gebruik bij hormoon gevoelige aandoeningen, zoals borst-, baarmoeder- en eierstokkanker, endometriose en baarmoederfibromen.

Daarnaast zijn er onvoldoende gegevens bekend over gebruik van hop tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van hop in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.