Glucosamine

Glucosamine is een eiwit dat voorkomt in je kraakbeen, bindweefsel en in gewrichtsvloeistof. Je lichaam maakt zelf glucosamine aan en je krijgt het niet via je normale voeding binnen. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken. Dit kan effect hebben op de beweeglijkheid van je gewrichten.

Wat doet Glucosamine voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra toegevoegde glucosamine in supplementen. Er zijn aanwijzingen dat glucosamine een rol kan spelen bij de ondersteuning van soepele gewrichten. Meer onderzoek is nodig om dit effect te bewijzen.

Glucosamine in voeding

Glucosamine komt eigenlijk niet in onze normale voeding voor. Van nature vind je glucosamine in het kraakbeen en harde delen van schaaldieren, maar deze gedeeltes van het schaaldier eten we vaak niet.

Glucosamine in voedingssupplementen

Glucosamine in supplementen is meestal afkomstig uit schalen van schaaldieren, zoals garnalen en krabben. Maar er zijn ook vegetarische supplementen met glucosamine.

Glucosamine-supplementen kunnen ook chondroïtine, MSM en soms omega-3 vetzuren en vitamines bevatten. Het is dan een combinatieproduct.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Wanneer je ouder wordt, kan het voorkomen dat je lichaam minder glucosamine aanmaakt en je gewrichten minder soepel worden. Een aanvulling met glucosamine kan dan nuttig zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Glucosamine?

Glucosamine kan de werking van bepaalde antistollingsmiddelen beïnvloeden. Het is verstandig om je arts of apotheker te raadplegen als je antistollingsmiddelen gebruikt.

Bij diabetes is het ook verstandig om een deskundige te raadplegen omdat er aanwijzingen zijn dat glucosamine een klein effect op de bloedsuikerspiegel zou kunnen hebben.

Ben je gevoelig voor schaaldieren? Koop dan een vegetarisch glucosamine-product. Of het supplement van schaaldieren is gemaakt kan je op de verpakking checken.

Hoeveel Glucosamine per dag?

Een goede hoeveelheid glucosamine in supplementen is 1.200 milligram of 1.500 milligram glucosaminesulfaat.