Flavonoïden

Flavonoïden is een verzamelnaam voor een grote groep actieve stoffen die van nature voorkomen in planten. We kennen ze vooral door de kleuren die ze geven aan fruit, groenten en bloemen. Ze spelen een belangrijke rol in de plantenstofwisseling, onder meer voor de groei en bij de bescherming tegen licht, oxidatie en hitte.

Er zijn zeer veel verschillende flavonoïden. De meest bekende zijn:

  • Flavonen (uit citrusvruchten, thee, kruiden, paprika en selderij)
  • Isoflavonen (uit peulvruchten, met name soja)
  • Flavonolen (waaronder quercetine, uit bijvoorbeeld uien, broccoli en peren)
  • Anthocyanen (uit druiven, kersen en bessen)
  • Proanthocyanidinen (OPC) (uit druivenpitten en cacao)

Wat doet Flavonoïden voor je gezondheid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van flavonoïden in voeding en voedingssupplementen. Er zijn aanwijzingen dat flavonoïden de volgende gezondheidseffecten hebben in het lichaam:

  • Antioxidant werking: Flavonoïden, vooral die uit citrusvruchten, zijn antioxidanten – die cellen en weefsel beschermen tegen beschadiging- en bevorderen de werking van vitamine C. Omgekeerd versterkt vitamine C de werking van de flavonoïden in citrusfruit.
  • Flavonoïden hebben mogelijk een gunstige invloed op de conditie van hart en bloedvaten.
  • Flavonoïden hebben een gunstige invloed op de huid, omdat ze beschermen tegen vrije radicalen en goed zijn voor bloedvaten en bindweefsel.
  • Isoflavonen, een bepaald soort flavonoïden, helpen bij overgangsverschijnselen.
  • Sommige flavonoïden, vooral OPC en quercetine, helpen bij pollen in de lucht. Ze kunnen het vrijkomen van histamine verminderen.

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Flavonoïden in voeding

Flavonoïden zijn van nature aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente en fruit.

Flavonoïden in voedingssupplementen

Ook aan voedingssupplementen worden soms flavonoïden toegevoegd. Vaak zijn dit combinatiepreparaten met bijvoorbeeld vitamine C of andere plantenextracten.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Eet je weinig groente en fruit? Dan kan een aanvulling met flavonoïden uit supplementen mogelijk nuttig zijn. Ook wanneer je in de overgang bent of last hebt van pollen in de lucht kun je baat hebben bij extra flavonoïden.

Overgang

Isoflavonen, een bepaald soort flavonoïden, kunnen mogelijk helpen bij overgangsverschijnselen, zoals opvliegers.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Flavonoïden?

De inname van flavonoïden uit onze voeding lijkt geen negatieve effecten te hebben op onze gezondheid. Neem je extra flavonoïden in met voedingssupplementen? Dan is het in sommige gevallen raadzaam om alert te zijn.

Er zijn zorgen over de mogelijke negatieve effecten van isoflavonen bij vrouwen met borstkanker en vrouwen met een verhoogd risico op het krijgen van hormonale kanker. De werkelijke risico’s van gebruik van supplementen met isoflavonen zijn nog niet duidelijk.

Ook is terughoudendheid geboden bij gelijktijdig gebruik van tamoxifen en isoflavonen.

Hoeveel Flavonoïden per dag?

De extra inname van flavonoïden is afhankelijk van het soort flavonoïden en het beoogde effect.