Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden

Astragalus

Astragalus is een plant die van nature voorkomt in China en Mongolië. In Nederland staat de plant ook wel bekend als Vlezigehokjespeul. Astragalus wordt van oudsher gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde voor het uithoudingsvermogen, kracht en vitaliteit. Er zijn aanwijzingen dat Astragalus adaptogene eigenschappen heeft. Dat betekent dat het kruid zijn werking in het lichaam aanpast aan de behoefte van het lichaam. Astragalus bevat stoffen zoals polysachariden, saponinen en flavonoïden. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen verantwoordelijk zijn voor de gezondheidseffecten van Astragalus. Polysachariden zijn een soort koolhydraten, saponinen zijn stoffen die planten beschermen tegen invloeden van buitenaf en flavonoïden zijn stoffen die planten kleur geven.

Astragalus als voedingssupplement

De wortel van Astralagus membranaceus wordt vaak in voedingssupplementen gebruikt. Supplementen kunnen gedroogde gemalen wortel bevatten of een extract. Supplementen met Astralagus zijn verkrijgbaar als capsules, tabletten en tincturen. Soms zijn Astragalus extracten gestandaardiseerd op polysachariden. Op het etiket staat dan een percentage of hoeveelheid van de polysachariden. Soms zitten er ook andere ingrediënten in supplementen met Astragalus zoals zink, vitamine C, Chaga of Shiitake.

Wat doet Astragalus voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met Astragalus staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Astragalus ondersteunt het immuunsysteem
  • Helpt bij een goede vochtbalans en ondersteunt de nieren
  • Is goed voor de blaasfunctie
  • Astragalus helpt om het bloedsuikergehalte normaal te houden
  • Astragalus is goed voor de bloedsomloop
  • Het heeft een antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Is goed voor de spermakwaliteit
  • Astragalus helpt bij wisselende stemmingen tijdens de menstruatiecyclus en de overgang
  • Astragalus is goed voor het behoud van soepele gewrichten

Waar moet ik op letten bij gebruik van Astragalus?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van Astragalus tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van Astragalus in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Veel voorkomende doseringen Astragalus zijn 250 tot 900 milligram extract per dag of 350 tot 1400 milligram gedroogde wortel per dag. Er zijn aanwijzingen in de literatuur dat tot 60 gram verse Astragalus wortel per dag veilig is bij gebruik tot 4 maanden.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de bijwerkingen van Astragalus?

Over het algemeen ervaren de meeste mensen geen ongemakken tijdens het gebruik van Astragalus. In hele gevoelige mensen kunnen lichte maag en darmklachten ontstaan bij hogere doseringen. Dit komt niet vaak voor. In dat geval is het aan te raden om het Astragalus supplement bij of na een maaltijd te nemen. Ervaar je negatieve effecten? Meld dit bij de fabrikant en bij het bijwerkingencentrum Lareb.