Onderbouwing gezondheidseffecten

Voedingssupplementen zijn bedoeld om je gezondheid te ondersteunen. Hoe kun je ontdekken welke gezondheidseffecten er zijn en of ze wetenschappelijk zijn onderbouwd? IVG hanteert een markeringssysteem met icoontjes om dat voor jou inzichtelijk te maken. De mate van de wetenschappelijke onderbouwing wordt met één, twee of drie plantenblaadjes aangeduid. Zo kun je in één oogopslag zien hoe sterk de wetenschappelijke onderbouwing voor een bepaald gezondheidseffect van een vitamine, mineraal, kruid of overige stof is.

Eén groen blaadje geeft aan dat er aanwijzingen zijn dat de stof een positief effect in je lichaam heeft. De wetenschappelijke onderbouwing is echter nog beperkt of komt alleen van traditioneel, historisch gebruik. Bij kruidensupplementen is dit vaak het geval. Een aantal voorbeelden van één blaadje:

  • Bètacaroteen
  • Kurkuma
  • Resveratrol
  • Valeriaan

Twee blaadjes betekent dat er goede aanwijzingen zijn dat de stof een positief effect in het lichaam heeft. De aanwijzingen komen voort uit onderzoek met grote groepen mensen, waarin het effect is onderzocht. Een voorbeeld van twee blaadjes:

  • Sint janskruid (geldt voor bijdrage aan goede gemoedstoestand en geestelijke balans)

Drie blaadjes betekent dat veel wetenschappelijk overtuigend bewijs is geleverd dat de stof een positief effect heeft in het lichaam. Dit effect is goedgekeurd door de Europese Commissie en opgenomen in wetgeving. Een aantal voorbeelden van drie blaadjes:

  • Vitamine B12
  • Selenium
  • Rode gist rijst
  • Omega-3

Wat zijn gezondheidsclaims?

Op het etiket van een voedingssupplement of bij een omschrijving op internet mogen effecten voor je gezondheid worden genoemd. Bedrijven die het voedingssupplement op de markt brengen moeten zich dan wel houden aan een lijst met toegestane gezondheidsclaims voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.

Een gezondheidsclaim is een bewering over de eigenschap van een bepaalde stof in een levensmiddel, zoals vitamine D voor sterke botten. De Europese wetenschapsautoriteit (EFSA) beoordeelt of er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor het noemen van een bepaald gezondheidseffect. De toegestane gezondheidsclaims komen na een procedure van goedkeuring door de Europese Commissie in wetgeving terecht en mogen vervolgens worden vermeld op of bij producten.

De traditionele werking van kruiden

Kennis over veel verschillende werkzame stoffen die in kruiden en planten zitten is bekend, omdat ze soms al eeuwenlang traditioneel worden gebruikt. Ze kunnen positieve gezondheidseffecten opleveren als je ze in een bepaalde hoeveelheid binnenkrijgt. Voor kruiden moeten de gezondheidseffecten Europees nog beoordeeld worden. De gezondheidsclaims staan ‘on hold’. Totdat het wetenschappelijke bewijs beoordeeld is mogen de beweringen op verpakkingen staan. Op IVG hebben ze daarom allemaal één blaadje. Daar is één uitzondering op. Over Sint janskruid is veel literatuur beschikbaar met duidelijkere aanwijzingen, waaruit meer kan worden afgeleid. Bij dit kruid staat als enige twee blaadjes.

Zelf werken aan je gezondheid

Voedingssupplementen ondersteunen je gezondheid en zijn niet bedoeld om ziektes te genezen. De overheid ziet erop toe dat de geclaimde gezondheidseffecten die niet toegestaan zijn van de markt worden geweerd. Maar wees je, vooral op het internet, zelf ook bewust van wat wel en niet goed voor je kan zijn. Het blaadjes-systeem met de mate van wetenschappelijke onderbouwing kan je houvast bieden om zelf een bewuste keuze te maken.

Meer weten? ‘Wat is een gezondheidsclaim’?

BCAA