Nieuws - 28 oktober 2021

Zwangeren volgen foliumzuuradvies onvoldoende op

Ben je bezig om zwanger te worden? Een heerlijk vooruitzicht, maar weet je dat je al extra foliumzuur, ofwel vitamine B11 moet nemen voordat je zwanger wordt? Dat is een advies van de Gezondheidsraad. Uit een recent onderzoek van Moeders van Morgen blijkt dat 1 van de 3 zwangere vrouwen zich niet houdt aan het foliumzuuradvies voorschrift. Waarom is foliumzuur zo belangrijk voor je ongeboren kindje en wat moet je nemen als je zwanger wilt worden of als je zwanger bent? 

Start tijdig: vóór je zwangerschap en in de beginfase

De Gezondheidsraad adviseert om extra foliumzuur te nemen voordat je zwanger wordt en in het beginstadium van je zwangerschap. Vanaf ten minste 4 weken vóór de conceptie tot 8 weken ná de conceptie zijn foliumzuursupplementen nodig. De hoeveelheid is dagelijks 400 tot 500 microgram. Je kunt beginnen met foliumzuur slikken zodra je probeert om zwanger te worden en het ook een langere periode gebruiken.

Voorkomen van aangeboren afwijkingen

Je hebt foliumzuur nodig voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Foliumzuur is namelijk belangrijk om aangeboren afwijkingen (neurale-buisdefecten) aan het centraal zenuwstelsel te voorkomen. Dit advies is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken, waaruit blijkt dat inname van voldoende foliumzuur op de juiste momenten de kans op bijvoorbeeld een aanlegstoornis van de hersenen of een open ruggetje bij de ongeboren baby in je buik vermindert.

Onderzoek Moeders van Morgen

Het kenniscentrum rondom zwangerschap Moeders van Morgen heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van foliumzuur. Ruim 4000 deelneemsters werden in de afgelopen 5 jaar gevolgd. Daaruit bleek dat bijna alle vrouwen (98.5%) foliumzuur gebruikten in het begin van de zwangerschap. Helaas hielden 34% van de zwangere vrouwen zich niet aan het voorschrift. In 92% van de gevallen kwam niet-correct gebruik doordat vrouwen te laat foliumzuur gingen slikken. Soms stopten zwangere vrouwen ook te vroeg met slikken, waardoor de supplementen niet lang genoeg gebruikt werden.

Meer aandacht voor voorlichting over foliumzuur

Het onderzoekt meldt dat voorlichting over het gebruik van foliumzuur bij een zwangerschap belangrijk is om vrouwen die zwanger willen worden goed te informeren. Belangrijk punt is aandacht voor tijdig starten van foliumzuurgebruik. Vrouwen van 25 jaar of jonger, vrouwen die niet in Nederland zijn geboren, vrouwen met een laag/gemiddeld opleidingsniveau en vrouwen waarbij het niet de eerste zwangerschap was verdienen speciale aandacht. Bij deze vrouwen werd niet-correct foliumzuurgebruik het meeste gezien.

Bronnen: Lareb, Moeders van Morgen