Nieuws - 13 augustus 2020

Zwanger? De belangrijkste supplementen op een rij

Je bent zwanger en wilt zo goed mogelijk zorgen voor je ongeboren kindje. Erg begrijpelijk! Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om de groei en de ontwikkeling van je kindje te ondersteunen. Natuurlijk zijn stoppen met roken en geen alcohol meer drinken twee van de belangrijkste adviezen. Daarnaast is het goed om voldoende te bewegen en te letten op je voeding. Gezonde voeding kan met een voedingssupplement worden aangevuld. Hieronder de belangrijkste adviezen.

Foliumzuur tegen een open ruggetje

Bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind speelt de vitamine foliumzuur een belangrijke rol. Naast dat het nodig is voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel en de groei, verlaagt de inname van foliumzuur door de moeder ook het risico op neurale buisdefecten of een open ruggetje van de ongeboren baby.

Welke dosering van foliumzuur moet je kiezen?  

Voor wie zwanger wil worden adviseert de Gezondheidsraad dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je met de voeding binnenkrijgt. Het advies is om hier vier weken voor bevruchting mee te starten. Ook de eerste 8 weken van de zwangerschap wordt geadviseerd dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Hierna is het niet meer noodzakelijk om foliumzuur bij te slikken, maar vaak zie je dat vrouwen het nog wel blijven doen. Dit is geen enkel probleem. Ook tijdens het geven van borstvoeding is er een verhoogde behoefte aan foliumzuur en is extra foliumzuur aan te bevelen.

Foliumzuur wordt los verkocht of is verkrijgbaar in een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen. 

Botopbouw en vitamine D

Vrouwen die zwanger zijn, hebben extra vitamine D nodig voor een goede botopbouw van het kind. Via de voeding is dit vaak niet haalbaar. Een vitamine D supplement of vitamine D in een multivitamine kan in de extra behoefte voorzien. Het gaat om een aanbevolen dosering van 10 microgram per dag.

Verhoogde behoefte aan vitamine A

Voor de groei van de baby, is de behoefte aan vitamine A tijdens de zwangerschap iets hoger. Een vrouw van 18 jaar of ouder heeft normaal gezien ongeveer 680 microgram vitamine A per dag nodig. Een zwangere vrouw ongeveer 800 microgram. Let wel op. Te veel vitamine A is ook niet goed (dagelijks meer dan 3.000 microgram). Dit kan schade toebrengen aan het kindje. Daarom wordt zwangere vrouwen afgeraden om leverproducten zoals paté te eten.

Omega-3 vetzuren voor de hersenen

Het eten van goed verhitte vette vis wordt zwangere vrouwen aangeraden. In vette vis zitten de bekende omega-3 vetzuren. De vetzuren in de omega-3-familie zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Soms lukt het vrouwen niet om aan de aanbevolen hoeveelheid vis te voldoen. Een visoliecapsule kan dan een uitkomst bieden.

Van EPA en DHA zijn de meeste gezondheidseffecten bekend, die van belang zijn voor kinderen. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat DHA gunstig is voor de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kindje. Ook zorgt voldoende inname van DHA voor een normale ontwikkeling van de ogen.