Nieuws - 26 september 2016

Zonkracht verdwijnt, tijd voor extra vitamine D

De zomer is helaas op zijn retour en we gaan ons weer voorbereiden op de herfst en de winter. De ‘r’ is in de maand en het zonlicht laat het vaker afweten en dat is vervelend voor de aanmaak van vitamine D. Dat is namelijk één van de weinige vitamines die het lichaam zelf aanmaakt door de invloed van het zonlicht. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden, maar is ook belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Ook voor mensen die een winterdipje hebben of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden. Met vitamine D is veel gezondheidswinst te behalen.

Vitamine D in voeding

De zon is hofleverancier voor de aanmaak van vitamine D, maar het zit ook in vooral in vette vis en met lagere gehaltes in vlees en eieren. Producenten voegen het toe aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Toch is dat voor veel mensen een onvoldoende basis voor de aanbevolen hoeveelheid. De Nederlandse Gezondheidsraad* adviseert bepaalde groepen het hele jaar door extra vitamine D te nemen.

Advies in Nederland: vitamine D voor bepaalde groepen

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een voedingssupplement voor mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen of zich bedekken, zwangere vrouwen en jonge kinderen tot 4 jaar. Deze groepen doen er verstandig aan het hele jaar door extra vitamine D te nemen, net als vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Het advies is een voedingssupplement van 10 microgram (µg) per dag. Voor vrouwen en mannen vanaf 70 jaar geldt als dagelijkse dosis 20 µg.

Ook in Engeland nadrukkelijk aandacht voor vitamine D

Sinds 21 juli j.l. adviseert de publieke gezondheidszorg in Engeland en Wales aan de hand van een rapport van Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN)* iedereen vanaf één jaar 10 vitamine D µg per dag. Eerder werd het door de Engelse overheid niet noodzakelijk geacht voor mensen met een ‘normale levensstijl’ om extra vitamine D binnen te krijgen via de voeding, maar dit advies is nu bijgesteld.
De 10 µg vitamine D moet komen van een combinatie van verschillende bronnen zoals, (verrijkte) voedingsmiddelen met vitamine D en voedingssupplementen. Vooral gedurende de herfst en de winter wordt 10 µg suppletie met vitamine D voor iedereen ten zeerste aangeraden.

Doe hier de Vitamine D Test en kijk of jij extra vitamine D nodig hebt.

Welke voedingssupplementen passen bij jou? Bekijk het hier.

Bronnen:

https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/201215evaluatievoedingsnormenvitamineD.pdf

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/537616/SACN_Vitamin_D_and_Health_report.pdf