Nieuws - 17 juli 2020

Zijn zilverkaarssupplementen veilig voor vrouwen in de overgang?

BuRO, een onafhankelijk adviesorgaan van de Nederlandse overheid, heeft een advies uitgebracht over gebruik van zilverkaarssupplementen.1 BuRO geeft aan dat bepaalde groepen beter het gebruik van zilverkaarssupplementen kunnen vermijden, omdat bij hen onvoldoende onderzoeksgegevens van gebruik bekend zijn.

Ben je in de overgang en gebruik je zilverkaarssupplementen bij overgangsverschijnselen? Maak je geen zorgen, zilverkaarssupplementen kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden door vrouwen in de overgang. Lees hieronder waar je op moet letten bij gebruik van zilverkaars.

Wat is zilverkaars?

Zilverkaars (Cimicifuga racemosa) is een plant. De Indianen gebruikten de wortel traditioneel tijdens de menstruatie en in de overgang. In Nederland wordt zilverkaars verkocht als voedingssupplement. Op het etiket zie je de Nederlandse naam (tros)zilverkaars staan, de Latijnse naam Cimicifuga racemosa of de Engelse naam Black Cohosh.

Zilverkaars voor vrouwen in de overgang

Zilverkaarssupplementen worden met name gebruikt door vrouwen in de overgang. Er zijn aanwijzingen dat het helpt bij overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en wisselende stemmingen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken onderstrepen het goede veiligheidsprofiel van zilverkaars bij vrouwen in de overgang.2

Waar moet ik op letten als ik zilverkaars gebruik?

Omdat zilverkaarssupplementen voornamelijk door vrouwen in de overgang worden gebruikt en onderzoeken naar de veiligheid met name onder deze vrouwen zijn gedaan, zijn er onvoldoende gegevens bekend over veilig gebruik bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het advies is daarom voor deze groepen om geen zilverkaarssupplementen te gebruiken.

Heb je een leveraandoening of een geschiedenis hiervan? In dat geval is het goed om alert te zijn op verschijnselen van leverschade. Stop in dat geval met gebruik van zilverkaarssupplementen of raadpleeg een arts.

Het algemene advies is om bij medicijngebruik en ziekte een deskundige te raadplegen over het stoppen met of voorzetten van gebruik van kruidensupplementen.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van zilverkaars in voedingssupplementen. Probeer daarom welk supplement in welke vorm en dosering voor jou werkt en houd je aan het gebruiksadvies op verpakking.


Bron
1. NVWA- BuRO, ‘Advies over de gezondheidsrisico’s van voedingssupplementen die zilverkaars bevatten’.
2. Beer AM & Neff A, 2013. Differentiated Evaluation of Extract-Specific Evidence on Cimicifuga racemosa’s Efficacy and Safety for Climacteric Complaints. Evid Based Complement Alternat Med, 2013, 860602.