Nieuws - 14 september 2020

Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische?

Natuurlijk klinkt gezond, maar waarom worden er dan ook synthetische vitamines in voedingssupplementen gebruikt? Dat heeft meerdere redenen. In dit artikel leggen we uit wat het belangrijkste verschil is tussen natuurlijke en synthetische vitamines en waarom beide stoffen in supplementen voorkomen.

Herkomst van de vitamine

Natuurlijke vitamines zijn stoffen die in de natuur voorkomen. Natuurlijke vitamines worden verkregen uit voeding, zoals fruit, groente of dierlijke producten. Daarnaast zijn er synthetische vitamines. Deze voedingstoffen worden in een laboratorium gemaakt. Hoewel de oorsprong van de vitamines verschillend kan zijn, ziet je lichaam geen verschil tussen synthetisch en natuurlijk als de vitamines dezelfde bouw en structuur hebben. Synthetische vitamine D versus vitamine D uit de natuur, zijn bijvoorbeeld allebei goed voor je botten.

Je lichaam neemt vitamines op

Het verschil tussen natuurlijke en synthetische vitamines heeft vooral te maken met de opneembaarheid van vitamines door je lichaam. Vaak wordt gedacht dat natuurlijke vitamines beter zijn, omdat het lichaam deze beter kan opnemen. Dat is niet altijd het geval. De opneembaarheid verschilt per vitamine.

Soms is natuurlijk, soms is synthetisch beter

Voor een optimale werking van een vitamine in een voedingssupplement is de keuze van de vorm van de vitamine afhankelijk van het soort vitamine. Sommige vitamines worden in een natuurlijke vorm beter opgenomen door je lichaam, terwijl voor andere vitamines een synthetische vorm geschikter is. Van vitamine E en provitamine A (bètacaroteen) is bekend dat het beter wordt opgenomen in de natuurlijke vorm. Ons lichaam kan daarentegen foliumzuur, vitamine B5, B6, B12 en vitamine D in synthetische vorm beter opnemen. Het antwoord op de vraag ‘zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische?’ is dus ’Nee’.