Nieuws - 29 maart 2018

Zeaxanthine en luteïne kan helpen kans op oogziekte te verlagen

Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie) bijna halveren. Een eetpatroon met antioxidanten en omega-3 vetzuren kunnen mensen helpen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42 procent te verlagen. Supplementen met zeaxanthine en luteïne en omega-3 vetzuren kunnen hierbij een rol spelen. Dit blijkt uit het proefschrift van promovendus en oogarts in opleiding Gabriëlle Buitendijk van het Rotterdamse Erasmus MC.

Onderzoeksresultaten

In het onderzoek van het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (ERGO) zijn de resultaten van 4.200 deelnemers van 55 jaar en ouder uit de wijk Ommoord verwerkt. Uit de studie blijkt dat er duidelijk positieve gevolgen zijn na tien tot vijftien jaar.

Gezond eetgedrag zorgt voor beïnvloeding

Onderzoeker Buitendijk licht toe: “Eet wekelijks twee keer vette vis, zoals makreel, zalm, tonijn of sardientjes vanwege de omega-3 vetzuren. En elke dag 200 gram fruit en 200 gram groente. Eet vooral groene bladgroenten: spinazie, veldsla en boerenkool en rode, oranje en gele groenten en fruit, waaronder paprika’s. In deze groenten zitten antioxidanten met de naam luteïne en zeaxanthine. Daarvan maakt je lichaam macula-pigment: een beschermende factor in je netvlies. Maar slechts 3,5% van de ERGO-deelnemers blijkt voldoende vette vis, groente en fruit te eten. Het is voor iedereen, dus zowel patiënten als gezonde mensen die later mogelijk patiënt worden, belangrijk te weten dat je ontwikkelingen deels zelf kan beïnvloeden met gezond eetgedrag.”

De rol van supplementen

Aangezien slechts 3,5% van deelnemers aan het onderzoek de voedingsaanbevelingen van Buitendijk haalde kunnen visolie (omega-3 vetzuren), luteïne en zeaxanthine als aanvulling op de voeding uitkomst bieden.

LMD

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een ouderdomsaandoening. In Nederland kampen nu al 500.000 ouderen met het voorstadium van de aandoening, te weten ouderdomsvlekjes op het netvlies. Een grijze vlek in het midden van het gezichtsveld of een ernstige vorm van de ziekte kan leiden tot slechtziend- of blindheid en treft steeds meer ouderen. Verwacht wordt dat over 20 jaar 700.000 mensen in Nederland aan maculadegeneratie lijdt. Op 70 jarige leeftijd heeft ongeveer 15 procent van de ouderen de ziekte.

Risico op de ziekte te verlagen tot 42 procent

Buitendijk: “Ondanks dat er nu nog geen behandeling is die de ziekte geneest, kunnen mensen dit risico nog wel positief beïnvloeden én daarmee blindheid op latere leeftijd mogelijk voorkomen. Met een dieet dat veel antioxidanten en omega-3 vetzuren bevat, kunnen mensen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42 procent verlagen. Ook vitaminepillen met luteïne en zeaxanthine kunnen uitkomst bieden.”

Bron: Erasmus MC