Nieuws - 8 juli 2019

Wisselwerking tussen medicijnen en kruidenproducten

Het CBG (College ter Beoordeling Geneesmiddelen) vraagt in een nieuwe campagne aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veel gebruikte kruidenproducten. Onder kruidenproducten vallen kruidensupplementen en kruidengeneesmiddelen.

Kruiden kunnen werking medicijn beïnvloeden

Het doel is om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van medicijnen. Ook NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementenbedrijven, besteedt al langere tijd aandacht aan deze wisselwerkingen. Daar waar kruidensupplementen een werking hebben in het lichaam, kunnen ze ook de werking van medicijnen beïnvloeden. Dit kan soms ongewenste gevolgen hebben. Het is belangrijk om hier alert op te zijn.

Met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik zijn factsheets voor zorgprofessionals uitgebracht. Daarnaast is er een consumentenfolder ontwikkeld.

Download hier de folder voor meer informatie over medicijnen en voedingssupplementen.

Folder NPN – IVM

Medicijnen en voedingssupplementen, tegelijk gebruiken?

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Door gebruik van bepaalde voedingssupplementen kunnen sommige medicijnen sterker of minder werken of zelfs niet meer werken. Ook kunnen sommige medicijnen de opname van voedingsstoffen in het lichaam verminderen. Bij lang gebruik van medicijnen kan dan een tekort aan vitaminen of mineralen ontstaan.

In de folder lees je precies bij welke veel gebruikte medicijnen je alert moet zijn op het ontstaan van een tekort aan vitamines of mineralen. En je leest welke voedingssupplementen de werking van medicijnen kunnen veranderen.