Nieuws - 11 januari 2022

Wil jij minder drinken?

Het zal je niet ontgaan zijn, minder drinken is populair. Sober September gemist? Dan is deze Dry January misschien wel je herkansing. Maar hoe pak je dat nou aan? We geven je een aantal praktische tips. Ook wat je met voedingsstoffen kan doen voor een feel good boost voor je lijf.

Waarom wil jij minderen of stoppen?

Wat is jouw motivatie om te minderen of te stoppen met drinken? Heb je dat helder? Wat zijn voor jou de voordelen? Een helder hoofd? Beter slapen? Minder calorieën inname? Wat voor jou de motivatie ook is, het helpt je als dit inzichtelijk maakt. Schrijf het voor jezelf op. En als je het even lastig hebt, kan je dit er bij pakken.

Maak afspraken met jezelf

Wil jij (tijdelijk) helemaal niet drinken of alleen minderen? Maak duidelijke afspraken met jezelf. En bedenk hoe je je hier aan kan houden. Misschien heb je binnenkort een afspraak met die ene vriendin met wie je altijd zo fijn kan praten met een drankje erbij? Informeer haar dan alvast dat jij (tijdelijk) niet drinkt. Of misschien wil jij alleen minderen en besluit jij niet meer dan 5 drankjes te drinken per week. Kijk dan van te voren hoe je week eruit ziet en hoe jij deze drankjes gaat verdelen over de week en de afspraken die je hebt staan.

Beloon jezelf

Je gedrag veranderen is altijd lastig. Jezelf belonen voor je aangepaste gedrag, motiveert en stimuleert. Waarmee ga jij jezelf belonen? Maak ook hier duidelijke afspraken met jezelf en eventueel met je omgeving. Een maand niet of minder gedronken? Misschien beloon jij jezelf wel met een dagje sauna met een vriendin.

Vervang je drankje door iets anders lekkers

Wat vind jij lekker om te drinken? Misschien haal je wel verschillende lekkere thee smaken in huis voor ’s avonds op de bank? Of drink je bij het eten, in plaats van een wijntje, water met een lekker smaakje. Voeg bijvoorbeeld wat munt, citroen, komkommer of aardbeien toe aan een karaf water.

Er zijn tegenwoordig ook een heleboel alcoholvrije varianten te verkrijgen, meer dan ooit te voren. Haal bijvoorbeeld een aantal alcoholvrije biertjes in huis of probeer eens een lekkere mocktail.

Feel good boost voor je lichaam

Mariadistel

Voel jij de behoefte om je lijf een extra boost te geven na de feestdagen? Denk dan eens aan Mariadistel. Het ondersteunt niet alleen de reinigende werking van je lever, maar het heeft ook een antioxidanten werking, waarmee het ons beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Daarnaast is het ook goed voor je hart en ondersteunt het je immuunsysteem.

Chlorella

Een ander supplement dat je kunt gebruiken is de alg chlorella. In Japan noemen ze deze voedingsstof ook wel ‘geconcentreerd zonlicht’. Net als mariadistel ondersteunt het de reinigende werking van je lever,  heeft het een antioxidanten werking en ondersteunt het je immuunsysteem. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt voor een goede darmwerking.

Vitamine B6

Heb jij tijdens de feestdagen meer gedronken dan normaal? Regelmatig alcoholgebruik heeft invloed op je vitamine B6 status. Naast het stoppen of minderen met alcohol, kan een vitamine B-complex een nuttige aanvulling zijn om de voorraad vitamines aan te vullen.