Nieuws - 8 oktober 2020

Wil je werken aan jouw darmgezondheid? De belangrijkste adviezen

Onze darmen hebben veel te voorduren, als één van de belangrijkste organen van ons lichaam. Wist je dat je dunne en dikke darm samen ongeveer 8 meter lang zijn? Niet alleen zorgen je darmen voor de vertering van ons voedsel en het leveren van energie aan ons lichaam, ze zijn ook van belang van voor het uitscheiden van afvalstoffen en ons immuunsysteem. Om de darmen gezond te houden is er een aantal adviezen van belang.

Gezonde voeding

Een gezonde en gevarieerde voeding levert jou de voedingsstoffen die belangrijk zijn voor gezonde darmen. Met name de inname van vezels is belangrijk voor de spijsvertering. Vezels zitten voornamelijk in plantaardige producten, denk hierbij aan fruit en volkoren graanproducten. Ze kunnen niet verteerd worden door ons lichaam en vormen een voedingsbodem voor de goede bacteriën in onze darmen.

Voldoende drinken

Dagelijks heb je minimaal 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Dit vocht hoef je echt niet allemaal uit water te halen. Ook het drinken van koffie, thee en vruchtensap dragen bij aan jouw vochtinname. Water is natuurlijk de gezondste optie. Vind je het moeilijk om water te drinken? Een tip is om fruit of groente aan je water toe te voegen, zoals blauwe bessen, appel, komkommer of gember. Zo krijgt het een smaakje en wordt water drinken makkelijker.

Voldoende beweging

Ook bewegen en sporten zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Lichaamsbeweging bevordert de beweging van de darmen en dat is weer nodig voor een goede vertering en stoelgang. Daarnaast kan sporten helpen om je gewicht op peil te houden en stress te verminderen, wat ook gunstig is voor je darmen.

Omdat je hersenen en darmen met elkaar communiceren, kan stress leiden tot darmklachten. Het is belangrijk om regelmatig te ontspannen en een moment voor je zelf te pakken.

Aanvulling met supplementen

Naast een gevarieerde en gezonde voeding zijn er ook voedingssupplementen verkrijgbaar die je kunnen helpen bij het ondersteunen van je darmgezondheid. Zo hebben we eerlijk al een artikel geschreven over probiotica, prebiotica en chlorella. Bekijk deze hier!

Last van je darmen?

Bij langdurige klachten is het raadzaam contact te zoeken met je huisarts of met bijvoorbeeld een orthomoleculair diëtist. Zij kunnen samen met jou kijken wat er aan de hand is en welke aanpassingen je mogelijk moet doen in je dieet.