Nieuws - 16 augustus 2021

Welke voedingsstoffen zijn goed voor sterk en glanzend haar?

In de zomer kan je haar door zon en zee sneller uitdrogen, verkleuren of splijten. Je kunt je haar rechtstreeks van buitenaf voeden door haarproducten aan te brengen. Er zijn ook vitamines en mineralen die van binnenuit zorgen dat je haar sterk blijft en zijn glans en volheid behoudt. Deze vier voedingsstoffen mag je zeker niet over het hoofd zien.

Vitamine B8 (biotine)

Deze vitamine valt onder de B-vitamines en staat er vooral om bekend dat het je haren sterk en glanzend houdt. Ook voor de conditie en de groei is het een belangrijke voedingsstof. Biotine komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Daarnaast produceren de bacteriën in onze darm biotine. Het zit ook in supplementen, zoals in een vitamine B complex of een speciaal voor je huid, haar en nagels samengesteld product.

Selenium

Selenium, ook wel seleen genoemd, draagt bij aan een goede gezondheid van je haren. Denk aan normale haargroei, behoud van glans en het sterk houden van je haren. In vis, gevogelte, vlees, noten en granen zit seleen. Vooral paranoten zijn er rijk aan. In plantaardige bronnen als brood en groente zit ook dit zogenaamde spoorelement. De hoeveelheid seleen in deze producten hangt af van de bodemgesteldheid van de landbouw. Hoe mineraalrijker de grond, hoe meer selenium uiteindelijk in de groente en granen zal zitten.

Zink

Zink is van belang voor de aanmaak van eiwitten en daarmee voor groei en vernieuwing van weefsel. Dat houdt je haar in goede conditie en zorgt voor het behouden van de glans. Het mineraal komt in kleine hoeveelheden voor in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en mosselen. Als aanvulling op je voeding kun je een los zinksupplement nemen of een multivitamine. Zink en selenium is een bekende supplementencombinatie.

Koper

Koper draagt bij aan de vorming van pigment in je haar. Als je een laag pigmentgehalte hebt vermindert de kleur van je haar. Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid pigment in je haar af en daarom word je grijs. Koper zit onder andere in groente, fruit, vlees, graanproducten en cacaoproducten. Een supplement met alleen koper komt weinig voor. In een multivitamine, een mineralencomplex of een product voor huid, haar en nagels zit het vaak wel.

Hoeveel heb je per dag nodig en wat is een veilige inname?

Op het etiket van een multivitamine of complex kun je checken hoeveel van de bovenstaande vier voedingsstoffen in een product zitten. Wil je weten hoeveel je nodig hebt en wat veilig is? Dat kun je opzoeken: vitamine B8 (biotine), selenium, zink, koper.