Nieuws - 17 december 2020

Welke supplementen zijn geschikt voor sporters?

Je bent gek op sport en daarbij vraag je soms veel van je lichaam. Je wilt graag vooruitgang boeken, presteren en goed herstellen. Vandaar je aandacht voor een gezonde voeding en eventueel een aanvulling met voedingssupplementen.

Voeding en sportprestaties

Voor het leveren van sportprestaties is naast energie, een groot aantal voedingsstoffen nodig. Zoals de B-vitamines voor energie en het mineraal magnesium voor meer spierkracht, spierontspanning en uithoudingsvermogen. Soms heb je ook een hogere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Door transpiratie verlies je bijvoorbeeld mineralen, die weer aangevuld moeten worden. Verder kunnen aminozuren, antioxidanten en co-enzym Q10 van belang zijn voor actieve sporters.

Eiwitten en aminozuren

Spieren bestaan grotendeels uit eiwitten. Eiwitten dragen bij tot de groei van de spiermassa. Daarnaast ondersteunen ze een snel herstel van de spieren na fysieke inspanning, want door sporten ontstaan kleine scheurtjes in spieren. Ook aminozuren, bouwstenen van eiwitten, helpen de spieren om te herstellen.

Creatine

Creatine is een lichaamseigen stof. Het helpt om beter te presteren tijdens een kortdurende krachtsinspanning. Door inname van extra creatine via voedingssupplementen neemt de creatinefosfaat-voorraad toe. Hierdoor heeft de spier net wat meer energie, waardoor het sneller herstelt na inspanning en weer sneller klaar is voor een volgende inspanning.

Antioxidanten

Bij sport of zwaar lichamelijk werk worden meer vrije radicalen gevormd. Antioxidanten zijn voedingsstoffen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vitamine C, E, bètacaroteen, seleen, chroom, zink en bioactieve stoffen uit groente, fruit en supplementen zijn antioxidanten die beschermen tegen deze vrije radicalen.

Vitamine B

Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine B-complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is een natuurlijke stof die betrokken is bij het vrijmaken van energie in de lichaamscellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld inspannen, gebruiken vaak extra Q10 voor de energieproductie, spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport.

Magnesium

Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies via zweet kunnen sporters, vooral duursporters, baat hebben bij extra magnesium. Het kan ook helpen bij het herstel van de spieren na het sporten.

Supplementen getest op dopingstoffen

Topsporters willen supplementen gebruiken die vrij zijn van dopinggeduide stoffen. Het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport geeft hierover meer duidelijkheid. Hun database geeft sporters een overzicht van geteste en ´schoon bevonden´ voedingssupplementen. Bekijk de website van de Dopingautoriteit.