Nieuws - 26 juli 2021

Welke supplementen combineren goed?

Van voedingssupplementen is bekend dat ze vaak met elkaar worden gecombineerd. Sommige voedingsstoffen passen goed bij elkaar, omdat ze samen een bepaald effect hebben op je lichaam. Daar wordt regelmatig onderzoek naar gedaan. Welke combinaties komen vaak voor en waarom?

Calcium en magnesium

Calcium en magnesium werken nauw samen en hebben elkaar nodig. Deze mineralen zijn goed voor de werking van je spieren. Ook je hartspier heeft de voedingsstoffen nodig om te kunnen samentrekken en te ontspannen. Het is dus een belangrijke combinatie voor je lichaam. Ze zijn bovendien goed voor je zenuwstelsel en ondersteunen je energieniveau.

Vitamine D en K

Vitamine D en vitamine K zijn belangrijk voedingsstoffen voor je botten. Deze vitamines zijn belangrijk voor het transport van calcium vanuit het bloed naar de botten. Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium uit de voeding. Vitamine K zorgt vervolgens voor het transport van calcium uit de bloedvaten naar de botten en ook voor de vorming van botweefsel.

Voor voldoende kalk in je botten is dus niet alleen je calciuminname van belang, maar ook de inname van vitamine K en D. Zeker als je alleen calcium supplementen slikt kan het zijn dat er geen goed transport van calcium plaatsvindt. Dit kan als gevolg hebben dat er te weinig calcium terecht komt in je botten. Combineren met voldoende inname van vitamines D en K helpt dit te voorkomen.

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar om extra vitamine D te nemen. Als je denkt dat je onvoldoende vitamine K binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat je weinig zuivel, vlees en gefermenteerde producten eet, kan een vitamine K supplement erbij zinvol zijn.

Wil je meer weten over het belang van vitamine K en D bij calciumsuppletie?

Selenium en zink

Selenium (ook wel seleen genoemd) en zink zijn allebei antioxidanten. Dit betekent dat ze jouw lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Voor het natuurlijke afweersysteem van je lichaam en voor een goede weerstand heb je beide mineralen nodig. Selenium is ook belangrijk voor de productie van het schildklierhormoon en mannen hebben er baat bij voor een goede vruchtbaarheid. Het houdt ook je haar sterk en is het is goed voor je nagels. Zink draagt bij tot de opbouw van eiwitten en tot de instandhouding van sterke botten.

Vitamine B-complex

Een vitamine B complex is een supplement met diverse B-vitamines. Deze vitamines maakt je lichaam niet zelf aan, maar zitten in voedsel. De acht B-vitamines zijn allen betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Als je onvoldoende binnenkrijgt kun je een vitamine B-complex nemen. Een lagere inname van B-vitamines komt bijvoorbeeld voor onder vegetariƫrs.

Vitamine B6 (pyridoxine) speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van eiwitten en is betrokken bij de energievoorziening in de spieren. Samen met de vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 (cobalamine) zorgt voor de opname van ijzer in het lichaam, belangrijk voor de bloedcellen.