Nieuws - 7 september 2020

Weerstand, hoe zit het ook alweer? Feiten en fabels

We zijn er maar druk mee: werken aan je weerstand. Veel verhalen doen de ronde. Wat zijn eigenlijk feiten en wat zijn fabels?

  • Door de kou of door naar buiten gaan met nat haar word je verkouden (FABEL)

Je wordt niet verkouden doordat je in dunne kleren de winterse kou ingaat of als je met nat haar naar buiten gaat. Verkouden word je door een virus of bacterie. Maar, omdat je lichaam door kou harder moet werken om warm te blijven, kun je door een verlaagde weerstand wel vatbaarder zijn voor virussen en bacteriën. 

  • Sporters verbruiken veel energie en hebben behoefte aan extra vitamines en mineralen (FEIT)

Sporten vergt veel van je lichaam. Naast voldoende training en gezonde voeding kunnen extra voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en aminozuren uit supplementen je helpen bij het opbouwen van weerstand, het verstevigen of herstellen van spieren of het verhogen van de energieproductie. Wat kunnen sporters extra nemen?

  • Extra vitaminen ondersteunen je weerstand (FEIT)

Voldoende fruit en groente zitten boordevol vitamines en mineralen en dragen bij aan een goede weerstand. Dat is belangrijk voor je immuunsysteem Als het niet lukt om dagelijks 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten, dan kun je supplementen nemen om je behoeftes aan vitamines en mineralen aan te vullen. 10 vitamines zijn goed voor je weerstand

  • Roken heeft geen invloed op je behoefte aan vitamine C (FABEL)

Het is bekend dat rokers een verhoogde behoefte aan vitamine C hebben en daarom is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een rokende volwassene wat hoger: 105 mg in plaats van 75 mg.

  • Het mineraal zink heeft invloed op je weerstand (FEIT)

Zink is een antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem. Hoeveel zink heb je nodig en hoe herken je een tekort?