Nieuws - 3 september 2020

Weer naar school? Wat kan helpen om te concentreren?

Alle scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat veel kinderen en jongeren zich weer lange dagen moeten concentreren. In college of bij het maken van een werkstuk. We weten allemaal hoe belangrijk het is dat je je niet te veel te laat afleiden door bijvoorbeeld je mobiel. Ook voldoende beweging en ontspanning kunnen helpen het concentratievermogen te verhogen. Maar wist je dat er ook voedingsstoffen zijn die kunnen bijdragen aan ons concentratievermogen?

Omega-3 vetzuren voor betere concentratie

Dat omega-3 vetzuren EPA en DHA gunstig zijn voor hart en bloedvaten is waarschijnlijk wel bekend. Maar omega-3 vetzuren zijn ook van belang voor de hersenfunctie. Zo is gebleken dat de inname van omega-3 vetzuren bijdraagt aan het functioneren van het brein en leerprestaties bij kinderen en jongvolwassenen.

Kinderen met een hoger gehalte omega-3 vetzuren in hun bloed kunnen sneller informatie verwerken en zich beter concentreren, blijkt uit onderzoek in 2018 [1]. Lees meer.

Hoeveel omega-3 vetzuren heb je nodig?

Omega-3 vetzuren zitten in voeding, zoals vette vis (haring of zalm) of in visolie capsules. Het advies is om 200 mg omega-3- visvetzuren per dag binnen te krijgen. Eén portie vette vis per week is vaak voldoende om hieraan te voldoen. Wanneer je geen vette vis eet is het nuttig visolie-supplementen te nemen.

Mineralen bij het leren

Naast bovengenoemde vetzuren zijn er ook een aantal mineralen waarvan bekend is dat zij bijdragen aan onze concentratie en probleemoplossend vermogen. Dit zijn ijzer, jodium en zink.

IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal, waar jongeren, vooral meisjes, vaker een tekort aan hebben. Een ijzertekort kan je herkennen aan dat je snel vermoeid bent, vaker buiten adem bent, duizeligheid en een verminderd concentratievermogen. Vermoed je een ijzertekort bij je kind? Bepreek het met je huisarts.

Jodium

Voldoende inname van jodium zorgt dat je schildklier goed blijft werken. Ook zorgt het mineraal voor energie en heeft het een belangrijke functie in de hersenen. Een tekort komt in Nederland niet vaak voor. Het wordt toegevoegd aan keukenzout (Jozo), brood, broodvervangers en sommige vleeswaren. Mocht je weinig brood eten of strikt vegetarisch zijn, dan kan een aanvulling met een supplement nuttig zijn.

Zink

Zink is onderdeel van een groot aantal enzymen in ons lichaam en daarom erg belangrijk. Jongens en meiden in de groei hebben meer zink nodig dan anderen.

Voedingssupplementenadvies jongeren

Wil jij meer informatie over welke aanvullingen voor jongeren mogelijk goed zijn? Lees dan verder op onze pagina special over jongeren en pubers. 


[1] van der Wurff, I. S. M. “Fatty Acids, Cognition, School Performance, and Mental Well-Being in Children and Adolescents.” (2018).