Nieuws - 12 mei 2021

Weer naar de sportschool? Deze supplementen kunnen helpen bij herstel!

Het is zover, vanaf volgende week mogen we weer binnen sporten. De sportscholen en binnensportverenigingen openen hun deuren weer. Ben jij er al klaar voor? Sporten is intensief en vraagt veel van je lichaam. Niet alleen van je spieren, maar ook van je uithoudingsvermogen.

Het is daarom belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Goede voeding, slaap en rustdagen tussen trainingen zijn belangrijk. Ook voedingssupplementen kunnen helpen bij herstel. Welke? Hier lees je meer.

Gezonde voeding

Wanneer je veel aan sport doet is het allereerst belangrijk om een gezonde leefstijl na te streven. Belangrijk zijn bijvoorbeeld een goede nachtrust en weinig stress. Eet daarnaast gevarieerd en gezond, met een voldoende inname van energie, koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen.

Voedingssupplementen bij herstel

Voedingssupplementen kunnen voor jou als fanatieke sporter een belangrijke bijdrage leveren. Door veel te sporten is je lichaam vaak vatbaarder, een ondersteuning met een voedingssupplement kan dan nuttig zijn. Voedingssupplementen kunnen onder andere helpen bij het aanvullen van vitamines of mineralen, een sneller herstel na inspanning, en een goede weerstand.

Multivitamine

Fanatieke sporters verbruiken meer vitamines en mineralen en verliezen door zweten ook mineralen. Voldoende gezonde voeding staat voorop, maar door jouw actieve leefstijl kan een aanvulling gewenst zijn om tekorten te voorkomen. In een multivitamine zitten verschillende vitamines en mineralen. Vitamine C draagt bijvoorbeeld bij aan het behoud van een goede weerstand tijdens en na je sportprestatie.

Magnesium

Ben je vermoeid of voel je je spieren na het sporten? Vooral als duursporter is je behoefte aan magnesium groter. Tijdens langdurig fietsen, hardlopen of zwemmen verlies je veel mineralen via zweet en urine. Magnesium zorgt mede voor de spieren, kan het gebrek aan energie helpen verminderen en zorgt voor spierontspanning na je inspanning.

Aminozuren

Je spieren worden tijdens je training behoorlijk belast en daardoor ontstaan als het ware scheurtjes in de spieren. Spieren bestaan grotendeels uit eiwitten. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en helpen je mogelijk om je spieren beter te laten herstellen na intensief sporten.

Creatine

Creatine helpt je om beter te presteren en stimuleert spiergroei bij explosieve krachtinspanningen. De nieren, lever en alvleesklier produceren dagelijks ongeveer 1 gram creatine uit de drie aminozuren: arginine, glycine en methionine. Daarnaast krijgen we creatine met de voeding binnen via vlees en vis. Er zijn ook voedingssupplementen met creatine beschikbaar.

Co-enzym Q10

De natuurlijke stof co-enzym Q10 is betrokken bij het vrijmaken van energie in je cellen en kan de energieproductie bevorderen. Het kan ook voor meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport zorgen. Daarbij is het een belangrijk antioxidant. Antioxidanten zijn voedingsstoffen die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Bij sport of zwaar lichamelijk werk worden meer vrije radicalen gevormd. Vitamine C, E, bètacaroteen, seleen, chroom, zink en bioactieve stoffen uit groente, fruit en supplementen zijn antioxidanten die beschermen tegen deze vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen cellen beschadigen.