Nieuws - 2 september 2021

Wat zijn vegan supplementen?

Je ziet ze de laatste tijd veel voorbij komen in supermarkten en online; vegan levensmiddelen. Zo ook vegan voedingssupplementen. Wat maakt dat deze producten anders zijn dan de ‘normale’ voedingssupplementen? En zijn supplementen niet altijd al zonder toevoeging van dierlijke ingrediënten?

Dierlijke ingrediënten in supplementen

Veel supplementen worden gemaakt van plantaardige grondstoffen of stoffen die in een fabriek worden gemaakt. Maar voor het maken van sommige supplementen worden ook dierlijke ingrediënten gebruikt. Bijvoorbeeld de actieve ingrediënten vitamine D en omega-3 vetzuren. Of het bindmiddel gelatine, dat gemaakt wordt van bijvoorbeeld runderen of vissen. Ook bepaalde additieven kunnen van dieren afkomstig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schellak, ook wel E 904 genoemd, een glansmiddel afkomstig van luizen.

Vegan lifestyle

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een leefstijl zonder dierlijke producten. Ook in de keuze voor een voedingssupplement kan je hierop letten. Handig, want bij een veganistisch eetpatroon kunnen supplementen een goede aanvulling zijn.

Vitamine D – veganistisch

Vitamine D is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid, we schrijven er daarom regelmatig over op deze website. De meest gebruikte vorm in supplementen is vitamine D3, cholecalciferol. Deze grondstof wordt veelal gewonnen uit wolvet, dat uit schaapswol wordt gehaald. Voor veel vegetariërs is dit geen probleem, maar mocht je geen grondstoffen gebruiken die afkomstig van dieren zijn, dan kun je voor een vegan optie kiezen. Vitamine D wordt voor die supplementen vaak gewonnen uit korstmos of geteelde champignons.

Omega-3 supplementen

Omega-3 visvetzuren worden, zoals de naam al doet vermoeden, vaak gemaakt met visolie, afkomstig van vissen. Maar gelukkig komen de stoffen DHA en EPA, de omega-3 vetten, ook in plantaardige bronnen voor: de algen. Algenolie is een duurzame bron van omega-3. Ben je dus op zoek naar een alternatief voor visvetzuren? Kijk dan eens naar algenolie.

De keuze is reuze

We hopen dat je met bovenstaande informatie weer iets wijzer bent geworden. Onze tip: check altijd de ingrediëntendeclaratie van een supplement. Zo kan je zelf goed nagaan of er echt geen dierlijke ingrediënten in een product zitten.