B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Mineralen

Mineralen zijn voedingsstoffen die, net als vitamines, in kleine hoeveelheden voorkomen in voedsel. Magnesium, jodium, ijzer en calcium zijn mineralen die je vast wel kent. Mineralen zijn betrokken bij verschillende processen in het lichaam zoals, groei en ontwikkeling. Elk mineraal heeft een eigen belangrijke functie in je lichaam. Wist je dat je lichaam zelf geen mineralen kan aanmaken? Dat betekent dat je ze via je voeding binnen moet krijgen. Het is daarom belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Hoeveel je lichaam dagelijks van een bepaald mineraal nodig heeft verschilt per soort mineraal. Welke soorten mineralen zijn er precies en in welke voeding komen mineralen voor? Is het innemen van extra mineralen met een voedingssupplement nuttig? Lees het hieronder!

Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid

Er bestaan essentiële (onmisbare) en niet essentiële mineralen. De essentiële mineralen heb je nodig voor een goede gezondheid. Voor deze mineralen is er een aanbeveling hoeveel je er dagelijks van binnen moet krijgen. Voor de niet essentiële mineralen is er geen aanbeveling. De niet essentiële mineralen zijn borium, zwavel en silicium.

Sporenelementen
Sporenelementen zijn mineralen waar je lichaam maar een kleine hoeveelheid van nodig heeft. Desondanks zijn sporenelementen belangrijk voor de gezondheid. Sporenelementen zijn net zoals mineralen betrokken bij veel verschillende lichaamsprocessen. De mineralen chroom, ijzer, jodium,  koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink worden tot de essentiële sporenelementen gerekend.

Mineralen in voeding

Mineralen zitten in heel veel verschillende voedingsmiddelen. Je kunt ze vooral halen uit groente, aardappelen, (volkoren)granen, noten, peulvruchten, vlees en zuivel. Het is per mineraal verschillend in welk soort eten het mineraal het meeste voorkomt. IJzer kun je vooral halen uit vlees, volkorengranen en sommige groenten zoals spinazie. Magnesium haal je voornamelijk uit volkorengranen, noten, peulvruchten en donkergroene bladgroente, maar het zit ook in vlees en zuivel. Onderaan deze pagina kun je op een mineraal klikken voor meer informatie.

Het mineraal jodium is een uitzondering. Dit mineraal komt van nature niet veel voor in voeding van Nederlandse bodem. Jodium wordt daarom toegevoegd aan (bakkers)zout, waardoor je het voornamelijk uit brood kan halen. Vis en zeewier zijn ook bronnen van jodium.

Extra mineralen innemen met voedingssupplementen

Het aanvullen van de voeding met mineralen uit een voedingssupplement kan nuttig zijn wanneer je (tijdelijk) onvoldoende via de voeding binnen krijgt door bijvoorbeeld een eenzijdig voedingspatroon. Daarnaast kan een aanvulling ook nuttig zijn bij een verhoogde behoefte aan een bepaald mineraal door bijvoorbeeld intensief sporten, zwangerschap of medicijngebruik.

Sporters kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij extra magnesium door een verhoogde behoefte en tegelijkertijd extra verlies via zweet. Zwangere vrouwen hebben door de vorming van de placenta een grotere behoefte aan ijzer. Een aanvulling via een supplement kan dan een makkelijke manier zijn om extra mineralen binnen te krijgen. Bij het gebruik van bepaalde medicijnen kan het aanvullen van fosfor, kalium of magnesium nuttig zijn.

Mineralen

Deze mineralen zijn er:

Veelgestelde vragen

Bevat onze voeding minder mineralen dan vroeger?

Er zijn aanwijzingen dat er minder mineralen in sommige groente zit vergeleken met vroeger. Al is er nog niet voldoende wetenschappelijke gegevens om dit met zekerheid te zeggen. De mogelijke daling van het mineraalgehalte in groente heeft diverse oorzaken, zoals bodemkwaliteit, nieuwe plantenrassen en klimaatverandering. Het is nog niet te zeggen welke van de oorzaken het meeste bijdraagt. Lees hier onze uiteenzetting van de wetenschappelijke literatuur over of voeding minder voedingsstoffen bevat dan vroeger.