Nieuws - 17 september 2020

Wat zijn en wat doen antioxidanten?

Bepaalde vitamines, mineralen en bioactieve stoffen uit groente en fruit noemen we als verzamelnaam ook wel antioxidanten. De naam zegt al wat over de werking. Antioxidanten zorgen dat andere stoffen in je lichaam niet oxideren en beschermen zo gezonde cellen en weefsels tegen ongewenste reacties. In voedingssupplementen kunnen ook antioxidanten zitten.

Wat doen antioxidanten voor je gezondheid?

In je lichaam ontstaan bij de energieproductie continu vrije radicalen. Ze hebben nuttige functies, zoals het doden van bacteriën, maar bij een overmaat kunnen ze de weerstand van cellen negatief beïnvloeden. Door invloeden van buitenaf, zoals Uv-straling of luchtvervuiling kan zelfs oxidatieve schade worden veroorzaakt. Antioxidanten beschermen de gezonde cellen en weefsels in je lichaam tegen de ongunstige vrije radicalen en helpen het natuurlijk afweersysteem van je lichaamscellen. Een vrije-radicalen vanger dus!

Welke antioxidanten zijn er?

De voedingsstoffen vitamine C en E, bètacaroteen, selenium, koper, zink, co-enzym Q10 en OPC zijn bekend om hun antioxidant werking. In je lichaam werken verschillende antioxidanten samen. Daarom kun je het beste kiezen voor variatie in antioxidanten uit voeding eventueel aangevuld met supplementen met verschillende antioxidanten. Van groente en fruit is bekend dat ze antioxidanten bevatten. Bessen, broccoli, druivenpitten en groene thee zijn rijk aan deze stoffen.

Antioxidanten in voedingssupplementen

In verschillende preparaten zitten antioxidanten, bijvoorbeeld in een multivitamine of een kruidenpreparaat. Op het etiket kan dan staan dat het supplement een ‘anti-oxidatieve werking’ heeft.

Is een voedingssupplement nuttig?

In je dagelijkse voeding zitten normaal gesproken voldoende antioxidanten, maar in sommige situaties kan je behoefte verhoogd zijn.

Bij fanatiek sporten of zwaar lichamelijk werk worden meer vrije radicalen gevormd. Sporters hebben een verhoogde behoefte aan antioxidanten uit groente en fruit of voedingssupplementen. Wanneer je regelmatige in stressvolle situaties zijn, kan de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam sterk toenemen. Met antioxidanten ontstaat een betere bescherming tegen deze vrije radicalen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van antioxidanten?

Bij hoge innames van antioxidanten kunnen ongewenste effecten optreden die het tegenovergestelde zijn van een normale antioxidantwerking. Dat heet een pro-oxidant effect. Een voorbeeld daarvan is een hoge inname van bètacaroteen. Het advies is daarom om niet meer dan 15 mg bètacaroteen via een voedingssupplement in te nemen.

Hoeveel antioxidanten per dag?

Kijk voor de verschillende aanbevolen doseringen, referentie innames en veilige innames van de volgende antioxidanten op de bijbehorende pagina’s Vitamine C, Vitamine E, Bètacaroteen, Selenium, Koper en Zink.