Nieuws - 9 maart 2020

Wat kun jij doen voor een betere weerstand?

In de winter krijgen veel mensen te maken met een verkoudheid of een griepvirus. Wat kun je doen om je weerstand op peil te houden?

Het is natuurlijk heel vervelend als je te maken krijgt met de griepachtige klachten of misschien zelfs wel een infectie. Je vraagt je vast af wat je kunt doen om je immuunsysteem in goede conditie te houden en daarmee je weerstand op peil. Wij geven je een aantal tips! Want extra aandacht voor je immuunsysteem is in deze periode van het jaar erg welkom.

Tip 1. Eet gezond

Voor een goede weerstand is het belangrijk om te kiezen voor gezonde voeding, met voldoende vitamines en mineralen. Je immuunsysteem heeft vitamines nodig, zoals vitamine A, B6, C, D en E en mineralen als ijzer, selenium en zink. Vooral vitamine C staat bekend om zijn effect op de weerstand.

Het is dan goed om in een extra behoefte van deze stoffen te voorzien. Ook worden probiotica en echinacea veel gebruikt om de weerstand te verhogen.

Tip 2. Beweeg voldoende en ga naar buiten!

Beweging, bijvoorbeeld door te sporten of door het maken van een wandeling, zijn belangrijk voor jouw weerstand. Met lichaamsbeweging voert je lichaam afvalstoffen beter af en wordt je longconditie beter. Een bijkomend voordeel als je buiten sport is dat je lichaam meer kans krijgt om vitamine D aan te maken vanuit zonlicht. Deze vitamine is mede belangrijk voor je weerstand.

Tip 3. Neem voldoende rust en ont-stress

Naast inspanning is ontspanning ook erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Stress en vermoeidheid hebben een negatieve invloed op de werking van je immuunsysteem. Wanneer je goed uitgerust bent hebben virussen minder kans. Zorg dus voor een goede nachtrust en neem de tijd om te kunnen ontspannen en ont-stressen.

Tip 4. Denk aan je hygiëne

Bacteriën en virusdeeltjes verspreiden zich via de lucht, maar soms ook via oppervlaktes, zoals deurknoppen, telefoons en trapleuningen. Was daarom vaak je handen met zeep en hoest of nies in je elleboog.

Vitamine C

Vitamine C is veruit de meest bekende vitamine en is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam. Het beschermt onze gezonde lichaamscellen en helpt bij het op peil houden van de weerstand.

Hoge doseringen vitamine C

Er komen steeds meer onderzoeken over het inzetten van vitamine C in een ziekenhuis. Zo was er in 2017 een groot onderzoek waaruit bleek dat vitamine C een beschermende rol had bij bloedvergiftiging, ook wel sepsis genoemd. Zie het volgende nieuwsbericht. Een ander onderzoek laat zien dat een hoge dosering vitamine C mogelijk virusdodend is bij luchtweginfecties (1).

Bron
(1) Gonzalez MJ, Berdiel MJ, Duconge J. High dose vitamin C and influenza: A case report. J Orthomol Med. June, 2018, 33(3). https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report.