Nieuws - 30 december 2021

Wat kan je doen bij vermoeidheid?

Bij vermoeidheid is je lichaam niet in staat om voldoende energie aan te maken om de dag goed door te komen. Als je vermoeid bent, heb je misschien ook problemen met je geheugen- of concentratievermogen, slaap je veel of juist te weinig en kan je je lusteloos en prikkelbaar voelen. Vermoeidheid kan bijvoorbeeld ontstaan als je in een langdurige stresssituatie zit of als je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die energie kunnen vrijmaken in je lichaam. In dit artikel bespreken we welke voedingsstoffen jou kunnen ondersteunen. Ook bespreken we een aantal kruiden die kunnen helpen om geestelijk te ontspannen.

IJzer

IJzer ondersteunt het energieniveau in je lichaam. Een ijzertekort herken je aan het feit dat je snel vermoeid bent, snel buiten adem bent, duizeligheid en een verminderd concentratievermogen. Vermoed jij een ijzertekort bij jezelf? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan met een bloedonderzoek aantonen of er sprake is van een ijzertekort.

IJzer zit vooral in dierlijke producten zoals vlees (heemijzer) en in plantaardige producten zoals volkorenbrood (non-heemijzer). Heemijzer is voor ons lichaam gemakkelijker op te nemen dan non-heemijzer.

Mensen die vegetarisch of veganistisch eten, kunnen dus gebaat zijn bij extra ijzer via een supplement. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde ijzerbehoefte door de vorming van de placenta en de ontwikkeling van het kind. Meer over ijzer, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid en ijzertekort lees je hier.

Vitamine C

Vitamine C is betrokken bij een groot aantal processen in ons lichaam, waaronder het activeren van energie in het lichaam. Vitamine C ondersteunt ook het zenuwstelsel en draagt bij een ons geheugen- en concentratievermogen. Het bevordert ook de opname van IJzer.

Wanneer je te weinig vitamine C binnenkrijgt, kun je je moe voelen. Een tekort kan je ook herkennen aan een verminderde weerstand en een vertraagde wondgenezing.

Vitamine C komst voor in groente en fruit. Vooral citrusvruchten staan bekend om hun hoge gehalte vitamine C.

Suppletie met vitamine C kan bij vermoeidheid nuttig zijn. Lees hier meer over vitamine C, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid en suppletie.

Vitamine B-complex

Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie in ons lichaam en ze hebben ook een functie in ons zenuwstelsel. Een vitamine B complex kan daarom worden ingezet bij vermoeidheid, als aanvulling op de voeding.

B-vitamines zitten bijvoorbeeld in graanproducten, vlees en groenten. Wil je meer weten over de verschillende B-vitamines en hun specifieke werking? Je leest het hier.

Valeriaan

De wortel van de plant valeriaan heeft rustgevende eigenschappen. Het kan om deze redenen dus gebruikt worden voor een goede nachtrust. Valeriaan is verkrijgbaar als voedingssupplement, maar ook als thee.

Omdat valeriaan bekend staat om zijn rustgevende eigenschappen is het goed om rekening te houden met mogelijke interacties met medicatie. Overmatig gebruik gaat niet samen met autorijden en het gebruik wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Meer over deze mogelijke interacties lees je hier.

Melatonine

Melatonine is een stof die ons lichaam aanmaakt onder invloed van de hoeveelheid licht. Als het donkerder wordt, komt de productie van melatonine op gang. Voor het lichaam is dit een signaal om te gaan slapen.

Melatonine vind je ook in voeding zoals kersen, pistachenoten en tomaten. Het merendeel maakt je lichaam zelf aan, de bijdrage uit voeding is gering.

Melatoninesupplementen zijn bedoeld om te gebruiken tijdens korte periodes waarin een goede  nachtrust gewenst is. Gebruik wordt niet aangeraden voor periodes langer dan drie weken. Voor kinderen jonger dan 12 jaar, bij zwangerschap of borstvoeding en bij gebruik van bepaalde medicatie wordt gebruik van melatonine afgeraden.

Passiebloem

Ook passiebloem staat bekend om haar rustgevende eigenschappen. De bladeren van deze prachtige bloem worden al eeuwenlang gebruikt om thee van te maken. Deze thee kan gedronken worden voor het slapen gaan.

Tegenwoordig zijn er ook voedingssupplementen te verkrijgen met passiebloem, vaak in combinatie met citroenmelisse en valeriaan. Meer over passiebloem lees je hier.