Nieuws - 11 juni 2020

Wat doet vitamine K voor onze gezondheid?

De laatste weken is er veel aandacht voor vitamine K. Zo blijkt uit een recent onderzoek in het CWZ-ziekenhuis dat mensen met ademhalingsproblemen een lagere vitamine K status hadden (1). Hier lijkt dus een verband.

Maar wat doet vitamine K eigenlijk precies in het lichaam? En wat is de relatie met de gezondheid van onze longen? We leggen het je graag uit.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine, waar meerdere vormen van zijn. De vitamine is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen), waaronder MK-4 en MK-7.

Waar zit het in?

Vitamine K1 krijgen we via de voeding en vooral via groene bladgroenten binnen. 100 gram gekookte spinazie bijvoorbeeld bevat 575 milligram vitamine K1. Dat is vele malen de dagelijkse aanbeveling.

In je darmen maken bacteriën vitamine K2 aan, al is het niet helemaal duidelijk hoeveel van die vitamine K2 wordt opgenomen in het lichaam. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in kaas, eigeel en kwark.

Wat doet vitamine K?

Bloedstolling

Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling. Het is een bouwstof voor stollingsfactoren, stofjes die ervoor zorgen dat er een korst ontstaat als je een wondje hebt. Vitamine K speelt ook een rol in de vorming van stollingsremmers, belangrijk voor de balans tussen stolling en antistolling van je bloed.

Botten

Ook speelt de vitamine een rol bij de botgezondheid, door bij te dragen aan de aanmaak van botten. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine K2 het risico op fracturen vermindert.

Bloedvaten en longen

Er zijn daarnaast aanwijzingen dat vitamine K, met name de vorm K2, ook goed is voor het soepel houden van bloedvaten. Een onderzoek uit Maastricht liet zien dat mensen die een supplement met vitamine K kregen meer elastische bloedvaten hadden.

De elasticiteit van bloedvaten is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van ons hart, maar ook voor de longen. Naar dit laatste verband moet nog meer onderzoek worden gedaan.

Hoeveel vitamine K per dag?

De Nederlandse Gezondheidsraad beveelt 70 microgram vitamine K1 per dag aan voor volwassenen. Bekijk hier de specifieke aanbevelingen voor verschillende groepen: https://www.ivg-info.nl/voedingssupplementen/vitamine-k/.

Moet ik extra vitamine K nemen?

Misschien vraag je je af of je extra vitamine K moet gaan gebruiken voor je eigen gezondheid? In principe levert onze normale voeding voldoende vitamine K. Maar voedingssupplementen kunnen nuttig zijn voor mensen die vinden dat de gezondheid van hun bloedvaten en botten meer aandacht verdient. Vraag je diëtist of orthomoleculair therapeut eventueel om advies.

Naar de relatie tussen een hogere inname en de gezondheid van de longen moet nog meer onderzoek worden gedaan. 

Bron

(1) Dofferhoff, Anton SM, et al. “Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19.” (2020).