Nieuws - 3 juli 2017

Wat doet rode gist rijst?

Monacoline K uit rode gist rijst is goed voor het cholesterolgehalte. Cholesterol is er in verschillende vormen, waaronder het ongunstige LDL en het gunstige HDL. De verhouding tussen deze twee vormen is belangrijk voor je gezondheid. Monacoline K verlaagt het ongunstige LDL-cholesterol en kan tegelijkertijd het HDL-cholesterol in je bloed verhogen. Dit verlaagt het risico op hart– en vaatziekten. 10 mg Monacoline K uit rodegistrijst draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed. Vanaf 22 juni 2022 geldt echter een maximale hoeveelheid van 2.99 mg monacolinen per dagdosering in rode gist rijst supplementen.

Wat is rode gist rijst?

Monacoline K is een bestanddeel van rood gefermenteerde rijst en draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed. Rode gist rijst ontstaat door fermentatie. Door het toevoegen van de gist ‘Monascus Purpureus’ krijgt witte rijst een donkerrode kleur. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd. In Aziatische landen wordt rode gist rijst van oudsher gegeten. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement.

Goede gezondheid hart

Er zijn ook aanwijzingen dat rode gist rijst gunstig is voor de goede gezondheid van het hart. Dit moet nog verder worden onderzocht. Het is te adviseren om bij langdurig gebruik van Monacoline K, de voeding met co-enzym Q10 en vitamine D suppletie aan te vullen.

Let op!

Raadpleeg voor gebruik van een supplement met Monacoline K een deskundige als u cholesterolverlagende medicatie, zoals een statine, gebruikt. Een supplement met Monacoline K uit rode gist rijst heeft een vergelijkbare werking als een statine.

Voor zwangere en lacterende vrouwen geldt om het supplement niet te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.