Nieuws - 22 juni 2017

Wat doet kurkuma?

Kurkuma is gunstig voor het behoud van soepele gewrichten en voor het verlagen van het cholesterol gehalte in het bloed. Er zijn aanwijzingen dat kurkuma bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel, denk bijvoorbeeld aan geheugen en concentratievermogen. Daarnaast ondersteunt het mogelijk het immuunsysteem en werkt het cel beschermend.

Opname in het lichaam

Gek genoeg is de opneembaarheid van kurkuma in de darmen niet hoog. Na inname verlaat veel van de ingenomen curcumine het lichaam weer met de ontlasting. Veel onderzoekers richten zich nu op het verbeteren van de opname van kurkuma in het lichaam. Dit kan onder andere door het toevoegen van stoffen die de opname in de darmen verhogen, zoals bijvoorbeeld zwarte peper. Een andere manier is bijvoorbeeld het oplossen van kurkuma in vet. Bij een betere opname is er meer kurkuma beschikbaar voor het lichaam.

Over kurkuma

Kurkuma, ook wel geelwortel of Turmeric genoemd, is een specerij dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld curry gerechten. Het bevat stoffen die een brede werking in het menselijk lichaam hebben. De sterkst werkzame stof uit de kurkumaplant is curcumine. Naar de toepassingen van deze stof wordt dan ook veel onderzoek gedaan. Kurkuma is nog niet zo lang verkrijgbaar als voedingssupplement. Naar de effecten in het lichaam moet nog meer onderzoek worden gedaan.