Nieuws - 22 januari 2019

Wat betekent RI op het etiket?

Vaak zie je op de verpakking van voedingssupplementen RI staan. RI is een afkorting voor referentie inname. Referentie innames zijn door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarden. Deze richtwaarden geven een indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die een volwassene gemiddeld nodig heeft. De hoeveelheid vitamines en mineralen in een voedingssupplement wordt op het etiket vermeld als percentage (%) van de RI. De verplichting om RI op verpakkingen te gebruiken geldt voor heel Europa. Zo kan je de hoeveelheid vitamines en mineralen in voedingssupplementen in Europa met elkaar vergelijken.

Dagelijkse behoefte

De hoeveelheid vitamines en mineralen uitgedrukt als percentage (%) van de referentie inname, geeft aan hoeveel de vitamines en mineralen in het supplement bijdragen aan de dagelijkse behoefte van een gezonde volwassene. De RI houdt geen rekening met geslacht, leeftijd of je persoonlijke situatie. Het is enkel een grove indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die een gezonde volwassene dagelijks nodig heeft. Met deze inname worden gebrekziekten bij het grootste deel van de bevolking voorkomen. Omdat iedereen anders is en anders leeft, kan de individuele behoefte aan voedingsstoffen verschillen van de RI.

Aanbevelingen Gezondheidsraad

Referentie innames kunnen verschillen van de Europese en Nederlandse voedingsnormen. Voedingsnormen zijn aanbevelingen voor de hoeveelheid van een vitamine of mineraal die een specifieke bevolkingsgroep dagelijks nodig heeft. In Nederland stelt de Gezondheidsraad de voedingsnormen op. In deze aanbevelingen is wél rekening gehouden met leeftijd, geslacht en een bepaalde situatie, zoals zwangerschap. Voor foliumzuur geldt bijvoorbeeld een RI van 200 microgram, terwijl de Gezondheidsraad zwangere vrouwen 400 microgram foliumzuur per dag adviseert. Voor vitamine D geldt een RI van 5 microgram, terwijl de Gezondheidsraad ouderen boven de 70 jaar 20 microgram adviseert. Het kan zijn dat een aanbeveling van de Gezondheidsraad op een verpakking vermeld staat, maar dat hoeft niet.

ADH verdwijnt van verpakkingen

Een aantal jaar geleden mocht naast RI ook ADH gebruikt worden op het etiket van voedingssupplementen. ADH, aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, is een voedingsnorm. Tegenwoordig is er afgesproken om alleen de RI weer te geven op een etiket. De term ADH zal dus langzaamaan van de potjes verdwijnen.

Veelgestelde vragen

Voor meer antwoorden op veelgestelde vragen over voedingssupplementen, bezoek onze pagina vraag en antwoord!