Nieuws - 4 november 2020

Wanneer kun je het beste vitamines innemen?

Vitamines zitten van nature in onze voeding. Je lichaam maakt ze niet of onvoldoende zelf aan.  Gebruik je regelmatig vitamine D, C, K, B12 of andere vitamine supplementen als aanvulling op jouw voeding? In totaal kennen we 13 vet- en wateroplosbare vitamines. Deze eigenschappen hebben invloed op de opneembaarheid van de vitamines in jouw lichaam. Wanneer kun je ze het beste innemen?

Wat zijn vet- en wateroplosbare vitamines?

Vitamine A, D, E en K zijn de vetoplosbare vitamines. Deze vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in vette voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur), B12 en vitamine C zijn de wateroplosbare vitamines. De wateroplosbare vitamines zitten juist in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Het lichaam kan deze wateroplosbare vitamines (met uitzondering van vitamine B12) niet goed opslaan. Een teveel verlaat het lichaam via de urine.

Tijdstip van inname van een vet oplosbare vitamine

Voor supplementen met vetoplosbare vitamines A, D, E of K geldt dat je ze het beste tijdens of na een maaltijd kunt innemen, omdat ze beter worden opgenomen in combinatie met vet. In je ontbijt, lunch of avondeten zit vaak een (kleine of grote) hoeveelheid vet. Het maakt niet uit of je het in de ochtend, middag of avond bij je maaltijd inneemt. Het kan prettig zijn om altijd voor het ontbijt of het avondeten te kiezen, zodat je eraan gewend raakt en het minder snel vergeet.

Van vitamine C is bekend dat je het beter tijdens de maaltijd kunt slikken, omdat het de opname van ijzer uit je maaltijd verbetert. In rood vlees zit bijvoorbeeld veel ijzer. De andere wateroplosbare vitamines kun je ook tijdens je maaltijd nemen of als het jou beter uitkomt op een ander moment.

Gebruik je meerdere supplementen tegelijk?

In algemene zin kun je supplementen gelijktijdig slikken, wanneer je verschillende soorten gebruikt. Vitamines kun je goed te combineren met mineralen, kruiden of andere voedingssupplementen, zoals aminozuren, probiotica, glucosamine of visolie. Het gewenste tijdstip van inname kan verschillen per supplement. Een voorkeur voor een tijdstip voor inname staat op het etiket vermeld. Meestal wordt aangeraden om een supplement bij de maaltijd in te nemen, dus dat kan dan een prima moment zijn om je supplementen in te nemen.

4 tips voor het tegelijk gebruiken van voedingssupplementen