Nieuws - 4 april 2019

Waarom een voedingssupplement?

Er zijn verschillende redenen waarom je een voedingssupplement kunt nemen. Niet iedereen eet dagelijks 2 stuks fruit en 250 gram groente of 1x per week vette vis, zoals het Voedingscentrum adviseert. Veel mensen krijgen zodoende dagelijks onvoldoende voedingsstoffen binnen. Mocht je voedingsstoffen willen aanvullen, dan kan een multivitamine of visolie capsule een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voeding.

Afhankelijk van persoonlijke omstandigheden

Bepaalde omstandigheden kunnen ook een reden zijn om te kiezen voor een voedingssupplement. Tijdens zwangerschap, sporten, ouder worden of chronische ziekte heeft je lichaam bijvoorbeeld behoefte aan extra voedingstoffen. Of er kan een specifieke reden zijn om een supplement te nemen, bijvoorbeeld melatonine voor de nachtrust, vitamine D ter ondersteuning van sterke botten of rode gist rijst voor het cholesterolgehalte.

Welke voedingssupplementen zijn er?

Voedingssupplementen zijn er in vele soorten, vormen, doseringen en merken. Je hebt tabletten, capsules, poeders of druppels met actieve stoffen voor je gezondheid. Vitamines zijn de bekendste, maar er zijn ook producten met mineralen, kruiden, visolie, probiotica of glucosamine. Ze zien er misschien uit als geneesmiddelen, maar zijn het niet. Je kunt ze vrij kopen bij de drogist, apotheek, reformhuis en in steeds meer supermarkten. Voor deskundig advies over de keuze van een geschikt voedingssupplement kun je terecht bij een drogist, reformzaak of apotheek.

Voor wie?

Eigenlijk kan iedereen, jong en oud, een voedingssupplement gebruiken. Er zijn producten speciaal voor kinderen, sporters, zwangere vrouwen of senioren. In een multi voor zwangere vrouwen zit bijvoorbeeld extra foliumzuur, vitamine D en soms ook visvetzuren. Supplementen voor kinderen bevatten vaak extra calcium en vitamine D. In enkele situaties is het goed om alert te zijn op het gebruik van bepaalde supplementen. Denk aan hele jonge kinderen, zwangerschap, medicijngebruik of bij een voedselallergie. Op het etiket van een product staat duidelijke informatie. Het is altijd goed om voor gebruik het etiket nauwkeurig door te lezen en in geval van twijfel een arts of apotheker te raadplegen.

Aanvulling op een gezonde voeding

Gezond en gevarieerd eten en een gezonde leefstijl nastreven is erg belangrijk voor je gezondheid. Een supplement is een aanvulling op gezonde voeding en een mooie manier om zelf aan je optimale gezondheid te werken.