Nieuws - 30 september 2019

Waarom een supplement?

‘Nederland slikt zichzelf gezond: helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen’ is de conclusie van Motivaction; het grootste onafhankelijke marktonderzoekbureau van Nederland. Bijna twee derde (63%) van de Nederlanders neemt regelmatig voedingssupplementen, ruim een derde (37%) gebruikt ze af en toe. Dit blijkt uit een online onderzoek dat onlangs onder een landelijk representatieve steekproef van 1.113 Nederlanders tussen de 15 en 70 jaar is gedaan.    

Multivitamine is favoriet

De deelnemers van het onderzoek gaven aan dat ze veruit het meeste een multivitamine slikken (44%), gevolgd door vitamine D en magnesium. Vitamine C, vitamine B12, calcium, visolie, ijzer, cranberry en vitamine B complex staan in de Top 10.

Wie slikt wat?

Foliumzuur is een belangrijk supplement voor vrouwen met een kinderwens. Dat is terug te zien in het onderzoek, want 20% van de 25-34 jarigen gebruikt foliumzuur. In de leeftijdsgroep van 45-54 jaar worden magnesium en vitamine C meer dan gemiddeld geslikt. Senioren kiezen vaker voor calcium, glucosamine, CBD-olie en kurkuma.

Waarom een supplement?

“Ter preventie slikken” is de meest genoemde reden voor het innemen van voedingssupplementen en 43% geeft aan eventuele klachten in de toekomst te willen voorkomen. Een derde slikt supplementen omdat ze denken via hun dagelijkse voeding te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Iets minder mensen geven aan dat ze een fysiek probleem willen oplossen. Twee op de tien neemt iets omdat ze tot een risicogroep behoren. Het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ is voor ruim één derde van de gebruikersgroep, vooral mannen de reden. Ruim 40% en dat zijn weer vooral vrouwen, menen na gebruik wel degelijk duidelijke effecten te merken. Vooral mannen geven aan dat ze bij een ‘normaal’ voedingspatroon minder of geen supplementen nodig zouden hebben, terwijl circa één op drie geïnterviewden slikt ter compensatie voor een minder gezonde levenswijze.

Waarom geen supplementen?

Een zeer ruime meerderheid van deelnemers die geen supplementen gebruiken menen voldoende voedingsstoffen uit hun dagelijkse maaltijden te halen. Andere reden zijn: het ontbreken van lichamelijke klachten, het gebrek aan wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit van de supplementen en de prijs.

Wie adviseert om een supplement te nemen? 

Slechts een derde van de supplementgebruikers (32%) neemt op advies van een (para-)medisch specialist, zoals een huisarts of fysiotherapeut, een supplement, maar bij de senioren valt op dat ze meer dan gemiddeld afgaan op het advies van een arts. Het grootste deel van de gebruikers baseert zich echter op informatie die ze ergens hebben gelezen of gehoord, terwijl het advies van vrienden en bekenden ook een belangrijke rol speelt.   

Waar een supplement kopen?

Twee derde van de gebruikers koopt supplementen (ook) in de winkel zoals bij een drogist, terwijl drie á vier op de tien dat (ook) bij online winkels doen. Eén op de vijf personen, maar dan wel veel meer vrouwen dan mannen, gaat naar de gezondheids-/reformwinkel. Uit het onderzoek blijkt dat in alle leeftijdsgroepen voor verschillende aankoopplaatsen worden gekozen.

Bron: Motivaction