Nieuws - 19 juni 2020

Voedingstips voor gezondheid van mannen

Met Vaderdag voor de deur, is het tijd om eens extra aandacht te besteden aan de gezondheid van de man. Want welke voedingsstoffen zijn nu belangrijk voor mannen? Hebben zij andere behoeftes dan vrouwen en waar komen deze vandaan? In dit artikel komen deze vragen aan bod. Dan heb jij aanstaande zondag een paar goede tips voor jouw vader of man. Of misschien wel voor jezelf.

Verschillende behoeftes

Mannen verschillen fysiek op een aantal punten van vrouwen en hebben daarom een iets andere voedingsbehoefte. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mannen vaak groter en zwaarder zijn en meer spiermassa hebben. Ook van persoon tot persoon kan de behoefte flink uiteenlopen. Verschil in gewicht en stofwisseling zijn hier een belangrijke oorzaak van.  

Onvoldoende groente en fruit

Met een gevarieerde voeding krijgen de meeste mannen voldoende voedingsstoffen binnen. Maar veel mannen eten onvoldoende groeten en fruit, zo bleek uit de laatste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM [i]. Groente en fruit bevatten stoffen die belangrijk zijn voor hart en vaten, het immuunsysteem en de gezondheid van de prostaat. Ook ongezouten noten, wat een bron is van belangrijke mineralen, worden door veel mannen onvoldoende geconsumeerd. Een aanvulling met bijvoorbeeld supplementen kan voor mannen die te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen nuttig zijn.

Hieronder zijn een aantal voedingsstoffen uitgelicht die voor een bijdrage leveren aan de gezondheid van de man.

Zink

Zink is een mineraal met heel veel functies in het lichaam. Het draagt bij tot de instandhouding van normale testosterongehalte in het bloed en is ook goed voor de kwaliteit van sperma. Ook in het immuunsysteem is een belangrijke rol voor zink weggelegd.

Voor mannen die ouder worden kan extra zink bijdragen aan de gezondheid van de prostaat, een goed geheugen en beschermt het de cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Magnesium

Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Het mineraal wordt dan ook veel door sporters gebruikt. Daarnaast is het betrokken bij de zenuwprikkels in de hersenen en is het goed voor de gemoedstoestand. Ook is magnesium erg belangrijk voor het vrijmaken van energie uit de voeding en is het goed voor het skelet en het gebit. Het wordt gezien als een echte boost voor je lichaam. Lees hier meer.

Selenium

Selenium (seleen) is een spoorelement dat voorkomt in de bodem, water en voeding. Het heeft belangrijke positieve gezondheidseffecten bij de mens, met name door zijn werking als antioxidant en betrokkenheid bij de productie van het schildklierhormoon. Daarnaast draagt ook dit mineraal bij aan de kwaliteit van sperma. Er zijn aanwijzingen dat een voldoende inname van selenium beschermt tegen hart- en vaatziekten. Een aandoening waar veel mannen mee te maken krijgen. Lees ook dit artikel.

Omega-3 vetzuren

Bij een gezond voedingspatroon hoort een goede inname van omega-3 vetzuren. Deze vetten komen voor in vette vis, zoals haring, makreel of zalm. Ook walnoten en eieren bevatten kleine hoeveelheden van deze vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de bloeddruk, het cholesterolniveau en de gezondheid van het hart. Veel mannen eten vaak onvoldoende vis. Een supplement met omega-3 vetzuren kan dan een goede aanvulling zijn.

Polyfenolen, zoals resveratrol

Resveratrol behoort tot de polyfenolen en komt veel voor in de schil van druiven. Rode wijn is een belangrijke bron. Er zijn aanwijzingen dat resveratrol als antioxidant een beschermende werking heeft voor hart en bloedvaten. Meer weten, klik hier.

Eet gezond of vul aan met (mannen) supplementen

Gevarieerde en voldoende goede voeding dragen bij aan de gezondheid van mannen. Mocht het toch niet lukken om voldoende binnen te krijgen, dan kunnen supplementen ondersteuning bieden.


[i] Voedselconsumptiepeiling RIVM 2012-2016 https://www.wateetnederland.nl/