Nieuws - 11 oktober 2023

Voedingssupplementen zijn veilig voor Parkinsonpatiënten

In een recente studie uit de Verenigde Staten is onderzoek gedaan naar het gebruik van voedingssupplementen bij Parkinsonpatiënten. De ziekte van Parkinson is een chronische neurologische aandoening die naar verwachting in de komende jaren zal blijven toenemen. De onderzoekers vroegen zich af of voedingssupplementen invloed hebben op het ziektebeeld.

90% gebruikt een supplement

Parkinson supplementen

Uit dit onderzoek bleek dat maar liefst 90% van de deelnemers dagelijks één of meerdere voedingssupplementen gebruikte, waaronder vitamine D, vitamine B12, vitamine C, visolie en coenzym-Q10. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan eerder geschat, wat mogelijk komt doordat de mensen die zich hebben aangemeld een grotere interesse hebben in voedingssupplementen dan de gemiddelde Parkinsonpatiënt.

De studie omvatte 1084 patiënten met de niet-erfelijke vorm van de ziekte van Parkinson. Deze mensen deden vrijwillig mee aan het onderzoek. Ze vulden vragenlijsten in over hun gezondheid en welke supplementen ze namen. De meeste mensen namen deze supplementen al minstens zes maanden.

Voedingssupplementen zijn veilig

Om vast te stellen of de voedingssupplementen invloed hadden op het ziekteverloop, werd de patient-reported outcomes of Parkinson’s disease (PRO-PD) score gebruikt. Met deze score kunnen patiënten aangeven hoeveel symptomen ze hebben en hoe erg de symptomen zijn. Voor 13 van de onderzochte supplementen werd een afname van de PRO-PD score gevonden. Dat houdt in dat de patiënten die deze supplementen gebruikten minder symptomen hadden, minder last hadden van hun symptomen of beide. De afname werd gevonden bij onder andere Ginkgo biloba, nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), 5-methyltetrahydrofolaat (5-MHTF) een vorm van foliumzuur, glutathion en mucuna pruriens.

Voor geen van de onderzochte voedingssupplementen werd een significantie toename van de PRO-PD score gezien. Dit betekent dat supplementen niet zorgen voor een toename van het aantal symptomen en de ernst van de symptomen. De onderzoekers concluderen op basis van de resultaten dat supplementen over het algemeen veilig gebruikt kunnen worden door Parkinsonpatiënten en dat ze in sommige gevallen zelfs een positief effect kunnen hebben.


Bron: Mischley LK, Farahnik J, Mantay L et al. Parkinson Symptom Severity and Use of Nutraceuticals. Nutrients. 2023; 15(4)