Nieuws - 20 juli 2016

Voedingssupplementen voor (top)sporters

Sporttest geeft gericht advies

Midden in de Sportzomer en met de Olympische Spelen voor de deur staat sport volop in de belangstelling. Dat motiveert veel Nederlanders om actief bezig te zijn en daarmee aan hun gezondheid te werken. Dit vergt natuurlijk wel iets extra’s van je lichaam. Voor het leveren van sportprestaties is naast energie een groot aantal voedingsstoffen nodig, zoals B vitamines, magnesium, mineralen, aminozuren, antioxidanten en co-enzym Q10. De ontwikkelde Sporttest geeft gericht advies over het gebruik van supplementen. Zo kan elk type sporter zien welke supplementen een goede aanvulling zijn op de normale voeding.

Sta je vijf keer per week in de sportschool voor krachttraining of om af te vallen, ben je topsporter of meer een duursporter of teamplayer? De behoefte aan vitamines en mineralen kan door het intensieve sporten hoger zijn. Het is daarom belangrijk om voldoende energie en belangrijke nutriënten binnen te krijgen. Dat vereist specifieke voeding en voor elke sporter geldt een ander advies voor suppletie.

De Sporttest geeft hierover duidelijkheid.

Op doping gecontroleerde voedingssupplementen

Topsporters moeten in topconditie zijn. Ze kiezen vaak voor supplementen als aanvulling op de voeding, maar willen absoluut geen risico lopen om positief op doping te worden getest. Wat niet iedereen weet is dat er een lijst bestaat met streng gecontroleerde voedingssupplementen, speciaal voor topsporters. NPN laat jaarlijks op verzoek van bedrijven, producenten en topsporters in laboratoria honderden producten testen. De op doping gecontroleerde middelen staan vermeld in het zogenaamde Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). De geteste producten zijn ook nuttig voor niet professionele sporters en fitnessers, die als aanvulling op hun voeding behoefte hebben aan kwalitatief hoogwaardige voedingssuppletie.

NZVT

NZVT is een uniek systeem voor op doping gecontroleerde voedingssupplementen. In de database staan de geteste en goedgekeurde product-batch combinaties en het betreffen voornamelijk producten die in Nederland worden verpakt en verkocht. Op 1 januari 2016 stonden er 645 product-batchcombinaties op de NZVT-website, verdeeld over 230 producten, 37 merken en 17 inhoudelijke categorieën. Door dit systeem kunnen sporters veilig voedingssupplementen blijven gebruiken. Het NZVT, dat sinds 2003 bestaat, is een gezamenlijk initiatief van NOC*NSF, VWS, NPN, de Dopingautoriteit en het RIKILT. Vanuit NOC*NSF zijn zowel de unit topsport als de atletencommissie bij het project betrokken. Voor meer informatie: www.npninfo.nl/nzvt/