Nieuws - 11 juli 2019

Voedingssupplementen voor mee op vakantie

In het zuiden is de zomervakantie begonnen en zijn de voorbereidingen voor de vakantie in volle gang. De rest van Nederland haalt ook de koffer van zolder en gaat inpakken. Welke supplementen neem jij mee op reis? Wat kun je op vakantie goed gebruiken als aanvulling op de buitenlandse eetgewoontes of om lekker in je vel te zitten? Supplementinfo* heeft een lijst gemaakt met 10 relevante voedingssupplementen voor mee op vakantie.

Op vakantie wil je je graag fit voelen en lekker genieten van de culinaire hoogstandjes, (in)spannende activiteiten en zwoele avonden. Maar je eet vaak anders dan thuis, komt in een ander ritme en krijgt bovendien te maken met andere bacteriën. Je stoelgang kan worden beïnvloed, omdat je minder donker meergranen brood en meer wit brood eet. Je kunt zomaar last krijgen van diarree of verstopping. En… lukt het je om op vakantie 250 gram groente en twee stuks fruit per persoon te kopen en te bereiden? Wat extra vitamines, mineralen of andere ingrediënten mee in de koffer kunnen een fijn steuntje in de rug bieden.

Top 10 vakantiesupplementen

  1. Pro- en prebiotica
  2. Antioxidanten
  3. Gember
  4. Melatonine
  5. Magnesium
  6. Multivitamine
  7. Echinacea
  8. Ashwaganda
  9. Vitamine B-complex
  10. Co-enzym Q10

Pro- en prebiotica

Probiotica zijn ‘echte’ bacteriën die een goede darmflora stimuleren en die kunnen helpen bij een goede stoelgang. De bacteriën in een probioticum (een voedingssupplement) bereiken de darmen levend.

Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels, die onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën zetten de darmen in beweging en zijn daardoor belangrijk voor een goede stoelgang.

Antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor o.a. vitamine C en E, bètacaroteen, seleen en zink. Ze versterken je weefsels en cellen. Ook kunnen ze helpen bij het herstel van je huid, ontstaan door schadelijke Uv-stralen afkomstig van de krachtige zon in de zomer.

Gember

Gemberthee is populair en niet voor niets. Gember heeft maagversterkende eigenschappen en dat kan in je voordeel werken tijdens het reizen met de auto, bus, boot of vliegtuig.

Melatonine

Als je te maken krijgt met tijdsverschillen kan melatonine je helpen bij het verlichten van gevoelens bij jetlag.

Magnesium

Het mineraal is belangrijk voor meer spierkracht, spierontspanning en je uithoudingsvermogen.

Multivitamine

In een multivitamine zitten hoofdzakelijk vitamines en mineralen, die we ook kennen uit groente en fruit, aangevuld met andere ingrediënten. Je kunt op het etiket lezen wat er precies in zit. Het voedingssupplement is vaak speciaal afgestemd op de behoefte van kinderen, ouderen, zwangeren, sporters of kan bijvoorbeeld helpen voor je weerstand.

Echinacea

Stoffen uit deze plant kunnen je immuunsysteem versterken en je weerstand ondersteunen.

Ashwaganda

Een vakantie heeft vaak ook de nodige stressvolle momenten. Het kruid Ashwagandha – een wortel van een plant – wordt al duizenden jaren in India traditioneel gebruikt vanwege de gunstige werking op geest en lichaam. De adaptogene eigenschappen zorgen dat de werking in je lichaam zich aanpast aan je behoefte. Ashwaganda ondersteunt een goede gemoedstoestand en ontspant in stresssituaties. Mannen gebruiken het ook voor de mogelijk gunstige invloed op de vruchtbaarheid.

Vitamine B-complex

Bij een actieve vakantie kan een vitamine B-complex je helpen bij inspanning. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel.

Co-enzym Q10

Het co-enzym Q10 is ook betrokken bij de energieproductie in je lichaamscellen. Het kan je net dat beetje extra energie geven om fit te blijven tijdens je vakantie.

Check de douane regels

Wat mag je in het vliegtuig meenemen aan supplementen? Dat kun je opzoeken via de app Douane Reizen. Bij jouw vakantieland staan de regels over wat je wel en niet in je koffer of handbagage mee mag nemen. Check het voor vertrek, zodat je bij de douane niet voor verrassingen komt te staan.

Geniet van je vakantie en rust lekker uit!

*IVG heette voorheen Supplementinfo