Nieuws - 26 januari 2023

Voedingssupplementen voor een optimale weerstand

Op woensdag 25 januari 2023 heeft NU.nl een artikel geschreven over voedingssupplementen en de weerstand. Het artikel heeft als onderwerp ‘Boosten voedingssupplementen je weerstand of kan je ze beter links laten liggen?’. Er wordt ingegaan op of voedingssupplementen goed zijn voor de weerstand en of het nodig is dat veel mensen voedingssupplementen gebruiken. Wij begrijpen dat dit artikel misschien vragen op roept, daarom geven wij graag wat meer uitleg in dit artikel.

Kunnen voedingssupplementen je weerstand verhogen?

vitamines boven ADH

Voedingssupplementen, zijn als aanvulling op je voeding, bedoeld om de gezondheid te ondersteunen. Je kan ze dus gebruiken om je weerstand te ondersteunen, niet om te verhogen. Voor diverse vitamines is een ondersteunende werking op de weerstand vastgesteld. Fabrikanten van voedingssupplementen zullen ook nooit beweren dat een vitaminepil je weerstand kan verhogen, dat is namelijk in de wet niet toegestaan. Er is een wet waarin voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen staat welke gezondheidseffecten wetenschappelijk onderbouwd zijn. Alleen die beweringen, de zogenaamde gezondheidsclaims, mogen op verpakkingen van voedingssupplementen staan. 

Helpen vitamine C tabletten tegen ziek worden?

Nee, een voedingssupplement met vitamine C is bedoeld om de gezondheid te ondersteunen. Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine C je weerstand kan ondersteunen. Lees meer over vitamine C.

Is vitamine C veilig voor de nieren?

Ja, vitamine C is veilig voor de nieren, ook in grote hoeveelheden. Er zijn door de Europese wetenschapsautoriteit EFSA veilige hoeveelheden voor vitaminen en mineralen vastgesteld. De hoeveelheden in voedingssupplementen moeten veilig zijn. Voor vitamine C is geen veilige inname vastgesteld omdat je lichaam teveel vitamine C uitscheidt via de urine. Vroeger dacht men dat hierdoor het risico op nierstenen groter was, maar dit is nooit met onderzoek voldoende bewezen (bron: EFSA 2013).

Moeten de hoeveelheid van vitamines op de verpakkingen vermeld staan?

Op verpakkingen van voedingssupplementen moet altijd de hoeveelheid van de vitamines en mineralen staan per dagdosering. Ook moet de hoeveelheid als percentage van de referentie-inname worden vermeld. Referentie-innames zijn door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarden die aangeven hoeveel vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft. Meestal wordt een tabel gebruikt om de hoeveelheid en de referentie-inname (RI) van vitamines en mineralen weer te geven. Lees hier meer over het etiket van voedingssupplementen.

Voor wie is een aanvulling met vitamine B12 nuttig?

Extra vitamine B12 is voor meerdere groepen mensen nuttig. Het kan nuttig zijn als je weinig of geen producten van dierlijke afkomst gebruikt, bijvoorbeeld als je vegetarisch of veganistisch eet. Ook voor ouderen kan extra B12 nuttig zijn, ouderen nemen vitamine B12 minder goed op omdat de productie van maagzuur en de intrinsieke factor afneemt bij het ouder worden. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen de opname van vitamine B12 verminderen, zoals maagzuurremmers en medicijnen voor diabetici. Lees hier meer over vitamine B12. Ook de Gezondheidsraad adviseert vitaminen voor diverse doelgroepen als aanvulling op de voeding.


Nieuwsbericht NU.nl: https://www.nu.nl/gezondheid/6248457/boosten-voedingssupplementen-je-weerstand-of-kan-je-ze-beter-links-laten-liggen.html#nujij