Nieuws - 24 februari 2021

Voedingssupplementen voor een betere sportprestatie?

Het beoefenen van een duursport, zoals hardlopen of wielrennen, vraagt veel van je lichaam. Niet alleen van je spieren, maar ook van je uithoudingsvermogen. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen als je veel aan duursport doet. Een gezonde leefstijl staat hierin voorop. Kunnen voedingssupplementen je daarnaast helpen bij een betere prestatie of een goed herstel? 

Gezonde voeding

Wanneer je veel aan duursport doet is het allereerst belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben. Belangrijk zijn bijvoorbeeld een goede nachtrust en weinig stress. Eet daarnaast gevarieerd en gezond, met een voldoende inname van energie, koolhydraten, vitamines en mineralen.

Wanneer je niet voldoende gezonde voeding binnenkrijgt, kun je mogelijk tekorten krijgen aan bepaalde stoffen, die belangrijk zijn voor je spieren of het vrijmaken van energie in je lichaam. Kijk dan allereerst naar je basis, je dagelijkse voeding. Hoe kan je deze zo optimaal mogelijk maken voor jou? Eventueel met de hulp van bijvoorbeeld een sportdiëtist. Deze basis kan je aanvullen met voedingssupplementen, die voor jouw persoonlijk een uitkomst kunnen bieden.

Supplementen bij herstel

Voedingssupplementen kunnen voor jou als fanatieke sporter een belangrijke bijdrage leveren. Door veel te sporten is je lichaam vaak vatbaarder en een ondersteuning met een voedingssupplement kan dan nuttig zijn. Voedingssupplementen kunnen onder andere helpen bij een sneller herstel na inspanning, het aanvullen van vitamines of mineralen of een goede weerstand.

Een aantal voedingssupplementen op een rij

Multivitamine

Fanatieke sporters verbruiken meer vitamines en mineralen en verliezen door zweten ook mineralen. Voldoende gezonde voeding staat voorop, maar door jouw actieve leefstijl kan een aanvulling gewenst zijn om tekorten te voorkomen. In een multivitamine zitten verschillende vitamines en mineralen. Vitamine C draagt bijvoorbeeld bij aan het behoud van een goede weerstand tijdens en na je sportprestatie.

Vitamine B-complex

Tijdens het sporten heb je meer energie nodig. De meeste vitamines uit de B-familie maken energie uit koolhydraten vrij en hebben een belangrijke functie voor jou als sporter.

Magnesium

Ben je vermoeid of voel je je spieren na het sporten? Vooral als duursporter is je behoefte aan magnesium groter. Tijdens langdurig fietsen, hardlopen of zwemmen verlies je veel mineralen via zweet en urine. Magnesium zorgt mede voor de spieren, kan het gebrek aan energie helpen verminderen en zorgt voor spierontspanning na je inspanning.

Aminozuren

Je spieren worden tijdens je training behoorlijk belast en daardoor ontstaan als het ware scheurtjes in de spieren. Spieren bestaan grotendeels uit eiwitten. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en helpen je mogelijk om je spieren beter te laten herstellen na intensief sporten.