Nieuws - 28 februari 2023

Voedingssupplementen steeds populairder

Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen. Dat blijkt ook uit de nieuwste Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM. Voor sommige mensen is er een suppletieadvies, maar nog niet iedereen volgt dit advies op. Bovendien blijkt uit de peiling dat meer dan de helft van de Nederlanders niet genoeg groente, fruit en vis eet, allemaal belangrijke bronnen van voedingsstoffen. We hebben de aandachtspunten uit de Voedselconsumptiepeiling voor jou op een rij gezet.

Meer vrouwen dan mannen gebruiken supplementen

Voedselconsumptiepeiling RIVM supplementen

Uit de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 van het RIVM[1] die in februari 2023 gepubliceerd is, blijkt dat 57% van de volwassenen voedingssupplementen gebruikt. Wat opvalt is, dat 69% van de vrouwen supplementen gebruiken tegenover 44% van de mannen. Er is wel een duidelijke trend: supplementen worden steeds populairder over de jaren heen. In 2007-2010 gebruikte 44% van de 7-69 jarigen voedingssupplementen en in 2019-2021 waren dat 54%. Deze cijfers laten zien dat Nederlanders steeds bewuster met hun gezondheid bezig zijn.

Vitamine D advies wordt onvoldoende opgevolgd

Voor sommige groepen mensen is er een suppletieadvies voor vitamine D vanuit de overheid. Deze mensen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Dit advies geldt bijvoorbeeld voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte of donkere huid. Helaas gebruikt slechts 37% van de vrouwen vanaf 50 jaar, en 25% van de mannen vanaf 70 jaar, een vitamine D supplement volgens de VCP. Dit is zorgelijk omdat te weinig vitamine D bij ouderen kan leiden tot een grotere kans voor botontkalking, spierzwakte en een zwakker gebit. Zwakke spieren vergroten bovendien de kans op vallen en botbreuken.

Nederlanders eten te weinig groente, fruit en vis

Hoewel de consumptie van groente over de jaren heen van 128 gram (2007-2010 peiling) tot 163 gram per dag (2019-2021 peiling) gestegen is, voldoet 70% van de volwassenen niet aan de richtlijn om dagelijks minstens 200 gram groente te eten. Ook halen het maar 19% van de volwassenen om dagelijks de door de Gezondheidsraad aanbevolen 200 g fruit te eten. Dat is heel jammer omdat groente en fruit veel belangrijke micronutriënten zoals vitaminen en mineralen bevat, die wij dagelijks met onze voeding binnen moeten krijgen.   

Ook de inname van de essentiële omega-3 vetzuren uit vis blijkt, volgens de RIVM peiling, onvoldoende. Slechts 30% van de Nederlanders volgt het advies van de Gezondheidsraad om één keer per week vis te eten. Volgens het Voedingscentrum zijn voedingssupplementen met omega-3 vetzuren een goed alternatief als je niet voldoende vis eet.

Leuk om te weten

Nederlanders krijgen gemiddeld 3,1 kg aan eten en drinken per dag binnen. Kinderen eten en drinken gemiddeld op 7 momenten per dag, volwassenen op 10 momenten. Bijna 85% van al het eten en drinken wordt door Nederlanders thuis geconsumeerd. 


[1] https://www.rivm.nl/voedselconsumptiepeiling