Nieuws - 31 augustus 2023

Voedingssupplementen en hun effect op hart en bloedvaten

Een nieuwe studie heeft onderzocht welke voedingssupplementen gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. De onderzoekers hebben voor verschillende voedingssupplementen hun effect op hart- en bloedvaten onderzocht. Uit het onderzoek komt een lijst naar voren van voedingssupplementen die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen en welke mogelijk juist negatieve effecten hebben.

Omega-3 vetzuren, foliumzuur en co-enzym Q10

In totaal bestond het onderzoek uit meer dan 883.000 deelnemers. Voor 27 verschillende voedingssupplementen werd er onderzocht of ze het risico op hart- en vaatziekten en cardiometabole gebeurtenissen, zoals een hartinfarct, konden verkleinen. Voor omega-3 vetzuren, foliumzuur en co-enzym Q10 vonden de onderzoekers betekenisvolle resultaten. Omega-3 vetzuren werden in verband gebracht met een verlaagd risico op sterfte door hart- en vaatziekten, hartinfarcten en coronaire hartziekten. Foliumzuur werd geassocieerd met een verminderd risico op beroerte, terwijl co-enzym Q10 in verband werd gebracht met een verminderde algemene sterfte.

Een aantal andere voedingssupplementen hebben mogelijk ook een positief effect op hart- en bloedvaten, maar voor deze stoffen werden minder sterke resultaten gevonden. Dit zijn omega-6 vetzuren, arginine, citrulline, vitamine D, magnesium, zink, alfaliponzuur, melatonine, catechine, curcumine, flavanol, genisteïne en quercetine.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen schadelijke moleculen, genaamd vrije radicalen. Ze zouden dus ook hart- en bloedvaten kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. In dit onderzoek werd er echter geen bewijs gevonden dat antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine E, het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Bij hoge innames van antioxidanten kunnen ongewenste effecten optreden die het tegenovergestelde zijn van een normale antioxidantwerking. Dat heet een pro-oxidant effect. Een voorbeeld daarvan is bètacaroteen, waarbij bij een hoge dosering een pro-oxidant effect kan optreden. Het advies is daarom om niet meer dan 15 mg bètacaroteen via een voedingssupplement in te nemen.

Conclusie

Sommige supplementen zouden dus gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. De onderzoekers benadrukken wel dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten op de lange termijn. Ze wijzen ook op het belang van een gevarieerde inname van micronutriënten en geven aan dat verder onderzoek naar de effecten van combinaties van micronutriënten nodig is.

Bron: An P., Wan S., Luo Y., et al (2022). Micronutrient supplementation to reduce cardiovascular risk. Journal of the American College of Cardiology, 80 (24), 2269-2285.