Nieuws - 19 oktober 2020

Voeding en supplementen tijdens de overgang

De menopauze is het moment van je laatste menstruatie en gebeurt meestal tussen de 45 en 55 jaar. Daarna kom je in de overgang. Deze periode kan soms wel 7 tot 10 jaar duren. Het is bekend dat door veranderingen in je lichaam en je hormoonhuishouding je te maken krijgt met lichamelijke of mentale ongemakken, zoals opvliegers of prikkelbare gevoelens. Welke voedingssupplementen kun je gebruiken tijdens de overgang?

Soja isoflavonen

Overgangsklachten blijken minder voor te komen in bijvoorbeeld Aziatische landen, waar veel sojaproducten, zoals tofoe en sojamelk worden gebruikt. Isoflavonen – plantaardige stoffen die in soja voorkomen – hebben een vergelijkbare werking als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit hormoon neemt af na de menopauze. Soja isoflavonen lijken een positief gezondheidseffect te hebben op de overgang en kunnen ook bijdragen aan de gezondheid van je botten.

Hop

Hop bevat fyto-oestrogenen en zit bijvoorbeeld in bier. Hop wordt door de eeuwen heen gebruikt als voeding of voor de bereiding van thee en staat bekend om de kalmerende werking. De plantaardige oestrogenen kunnen bepaalde gezondheidseffecten hebben en helpen mogelijk bij overgangsverschijnselen, zoals opvliegers. Het kan rustgevend werken op het zenuwstelsel en helpen om sneller in slaap te vallen. Als je een hop supplement met een hoge dosering wilt gebruiken, dan moet je vóór gebruik je arts of apotheker raadplegen als je een hormoon gevoelige aandoening hebt, zoals borst-, baarmoeder- en eierstokkanker, endometriose en baarmoederfibromen.

Zilverkaars

Zilverkaars kan worden gebruikt bij overgangsverschijnselen. De wortel van de plant werd traditioneel door Indianen gebruikt tijdens de menstruatie en in de overgang. Tegenwoordig zit zilverkaars in voedingssupplementen voor typische overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en wisselende stemmingen.

Cranberry

Tijdens de overgang kan de gezondheid van je blaas ondersteuning gebruiken. Door de veranderende hormoonspiegel produceren je slijmvliezen minder vocht en verdwijnen sommige bacteriën uit de vaginale flora. In cranberries zitten bepaalde stoffen, proanthocyanides type A, die voorkomen dat bacteriën zich kunnen hechten aan de blaaswand.

Vitamine D

Als vrouw heb je in deze fase van je leven ook extra vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Je huid is op latere leeftijd namelijk minder goed in staat om vitamine D uit zonlicht op te nemen en dat is nodig om voldoende van deze ‘zon-vitamine’ binnen te krijgen. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar om het hele jaar door 10 microgram vitamine D per dag te nemen. Voor vrouwen vanaf 70 jaar is dit 20 microgram. Vitamine D is ook belangrijk voor je weerstand en het behoud van je spierkracht.