Nieuws - 31 augustus 2020

Vitamines en mineralen voor sterke nagels

Heb je wel eens last van een ingescheurde nagel of merk je dat je nagels broos zijn? Een tekort aan vitamines of mineralen kan de conditie van je nagels aan je handen en voeten beïnvloeden. Wat kan jou helpen om je nagels in topvorm te houden? Een goede, evenwichtige voeding is belangrijk, maar daarbij kun je supplementen nemen om je nagels te ondersteunen en ze zo sterk en gezond mogelijk te houden.

1. B-vitamines

Vitamine B2 en biotine (vitamine B8) zijn essentieel voor je nagels en zijn daarnaast nodig om je haar en huid te voeden. Deze vitamines komen met name voor in dierlijke producten. Als je vegetarisch of veganistisch eet is het vooral goed om extra B-vitamines te nemen. Een vitamine B-complex – met meerdere B-vitamines die samenwerken – kan een goede aanvulling op je voeding zijn.

2. Selenium

Je nagels zelf bestaan voornamelijk uit dode cellen. In de basis van je nagel bij het nagelbed zit een laag waarin nieuwe cellen worden gemaakt en van waaruit je nagels groeien. En dat moet optimaal gevoed worden. Het mineraal selenium is goed voor je nagels, omdat het betrokken is bij de deling van je cellen. Vis en noten, met name paranoten zijn rijk aan selenium.

Wil je weten wat selenium voor je weerstand kan betekenen?

3. Zink

Zink draagt bij aan het behoud van normale nagels. Het speelt net als selenium een rol in de celdeling. Je moet er wel voldoende van innemen. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals zuivel, vlees, noten en granen. Mocht je dit onvoldoende eten of merken dat je nagels iets extra’s nodig hebben, dan kun je een supplement nemen om zink aan te vullen.

Nagels, maar ook goed voor je huid en haar

De bovenstaande vitamines en mineralen zijn niet alleen betrokken bij je nagels, want ze kunnen ook helpen om je huid en haren in goede conditie te brengen of te houden. In de winkels of online kun je supplementen kopen die speciaal zijn samengesteld voor huid, haar en nagels. Op het etiket kun je lezen of de genoemde voedingsstoffen erin zitten. Na een tijdje kun je merken wat het doet voor jouw nagels èn je huid en haar.

Wil je weten welke 5 voedingsstoffen je kunt gebruiken voor een stevige en mooie huid?