Nieuws - 12 april 2022

Vitamines & mineralen voor huid en haren

We willen allemaal glanzend haar en een stralende huid. Gezonde voeding is natuurlijk de basis. Mooi van binnen, mooi van buiten. Van een aantal vitamines en mineralen is bewezen dat zij bijdragen aan een gezonde huid en haren. Wij zetten voor je op een rijtje welke dat zijn en in welke voeding je ze kan vinden.

Vitamine A

Vitamine A zit in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, boter, eieren, groene bladgroente en wortelen. Het draagt bij aan het behoud van normale structuur en functie van huid. Vitamine A zit vaak in een multivitamine of in supplementen speciaal voor je weerstand en gezichtsvermogen.

Vitamine B2 (Riboflavine)

De volgende in de rij is vitamine B2, oftewel Riboflavine. Deze vitamine vind je in zuivel, vlees en groente. Deze vitamine helpt de huid gezond te houden. Een tekort aan deze vitamine kan ook resulteren in huidafwijkingen.

Vitamine B8 (Biotine)

Biotine is ook een B-vitamine, namelijk vitamine B8. Deze vitamine komt in veel voedingsmiddelen voor zoals onder andere melk, eieren, sojaproducten, noten en pinda’s. Het draagt bij aan sterk en glanzend haar en is belangrijk voor de huid.

Biotine en Riboflavine (vitamine B2) zitten vaak in voedingssupplementen zoals een multivitamine, vitamine B- complex of in supplementen speciaal bedoeld voor je huid, haar en nagels.

Selenium

Selenium vind je in voeding zoals vis, gevogelte, vlees, noten en granen. Paranoten staan bekend omdat ze rijk zijn aan selenium. Van selenium is bekend dat het bijdraagt aan een normale haargroei, behoud van glans en ook het sterk houden van je haren. Daarnaast is selenium ook goed voor de nagels.

Selenium kun je vaak vinden als een supplement in combinatie met zink of in een multivitamine.

Zink

Dit mineraal komt voor in voeding als kaas, vlees, granen, noten en schaal- en schelpdieren. Het is van belang voor de aanmaak van eiwitten en het zorgt daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, Zink is een antioxidant en beschermt daarmee tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Het speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van huid, haar en nagels

Zink en selenium is een bekende supplementencombinatie.

Koper

Koper vind je in voedingsmiddelen zoals groente, fruit, granen, vlees en cacaoproducten. Het draagt bij aan de vorming van pigment voor je huid en haar. Koper is ook goed voor ons bindweefsel. Een supplement met alleen koper komt weinig voor. In een multivitamine, een mineralencomplex of een product voor huid, haar en nagels zit het vaak wel.

Collageen

Collageen is geen vitamine of mineraal, maar een eiwit. Het zit in vlees en vis. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het eten van sojaproducten de collageenproductie van je lichaam een boost kunnen geven, omdat het hormoon genisteïne bevat dat invloed heeft op de productie van collageen in onze huid. Collageen is onderdeel van het bindweefsel in onze huid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Je lichaam maakt zelf collageen aan, maar bij het ouder worden vermindert de productie er van. Voor een goede vorming van collageen door de huid is vitamine C ook van belang. Collageen is op dit moment een erg populaire voedingsstof. Het is verkrijgbaar als supplement, maar wordt ook toegevoegd aan tal van andere producten zoals eiwitpoeders en zelfs oploskoffie.