Vitamine K voor hart en vaten
Je lichaam heeft vitamine K nodig voor het stollen van je bloed. Deze vitamine is ook betrokken bij de opname van calcium in je botten en zorgt voor het behoud van stevige botten. Daarnaast laten wetenschappelijke onderzoeken zien dat vitamine K bijdraagt aan het soepel houden van je bloedvaten, wat weer belangrijk is voor het goed functioneren van je hart. Een belangrijke vitamine dus!
Vitamine K1 en K2

De vetoplosbare vitamine K kent meerdere vormen: vitamine K1 (phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen), waaronder MK-4 en MK-7. Vitamine K1 krijg je binnen via voeding, met name door het eten van groene bladgroenten. In 100 gram gekookte spinazie zit bijvoorbeeld al 575 milligram vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 wordt in je darmen door de aanwezige darmbacteriën aangemaakt. Deze vorm zit ook in kleine hoeveelheden in kaas, eigeel en kwark. Beide vormen hebben dezelfde werking, maar vitamine K2 heeft de voorkeur voor de instandhouding van sterke botten.
Soepele bloedvaten
Er zijn aanwijzingen dat vitamine K, met name de vorm K2, ook goed is voor het soepel houden van bloedvaten. Dit blijkt uit onder andere uit een onderzoek uit Maastricht. Mensen die een supplement met vitamine K kregen hadden meer elastische bloedvaten. De elasticiteit van bloedvaten is belangrijk voor de gezondheid van je hart.
Vitamine K en D werken samen
Uit een andere studie is naar voren gekomen dat vitamine D en K samen zorgen voor sterke botten en schone vaten. Vitamine D en K supplementen hebben mogelijk effect op de elasticiteit van je vaten. Het onderzoek naar de combinatie van vitamine D en K geeft volgens onderzoekers aan dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende bronnen van deze vitamines, zoals groente en gefermenteerde zuivelproducten, niet alleen kan bijdragen aan sterke botten, maar ook aan schone vaten.
Gezondheid van je vaten en hart
De optimale niveaus van vitamine D en K in je lichaam zorgen voor een betere elasticiteit van bloedvaten. Dit heeft een positief effect op je bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten of een hartinfarct. Bij een onbalans van vitamine D en K in je lichaam kan calcium neerslaan in de vaten. Dat kan aderverkalking en botontkalking tot gevolg hebben en dat is ongunstig voor de gezondheid en het functioneren van je hart.
Hoeveel vitamine K per dag?
Voor vitamine K1 en K2 samen is de Referentie Inname (RI) 75 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid vitamine K die je als volwassene gemiddeld nodig hebt. Voor baby’s is extra vitamine K nodig voor de stolling van hun bloed. Ze kunnen dit zelf nog niet in hun darmen aanmaken. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben de eerste drie maanden 150 microgram extra vitamine K per dag nodig. Nu krijgen ze dit in de vorm van vitamine K druppeltjes, vanaf medio 2022 krijgen baby’s vlak na hun geboorte een injectie met vitamine K. Een tekort aan vitamine K kan tot ernstige bloedingen leiden. Mocht je als volwassene onvoldoende binnenkrijgen met voeding, dan kun je kiezen voor een vitamine K supplement. Of een multivitamine met vitamine K en eventueel ook vitamine D.
Vitamine K en medicijngebruik
Bij bepaalde geneesmiddelen tegen epilepsie moet je alert zijn op je vitamine K-status. Ook een antibioticakuur kunnen je darmbacteriën beïnvloeden, waardoor voldoende aanmaak van vitamine K in het gedrang komt. Met supplementen kun je zorgen dat je voldoende binnenkrijgt. Als je cumarine derivaten (antistollingsmiddelen zoals acenocoumarol en fenprocoumon) gebruikt, moet je een arts of apotheker raadplegen, voordat je een vitamine K2 supplement gaat gebruiken. Het kan zijn dat je dan juist geen extra vitamine K moet nemen.
Meer weten over het belang van vitamine K en D bij calciumsuppletie?