Nieuws - 2 december 2019

Vitamine- en mineralentekorten ondanks gezonde voeding

Het Mediterrane dieet staat bekend als een gezond voedingspatroon en is onder andere rijk aan groente, fruit, noten, zaden en olijfolie. Toch blijkt uit een recente studie dat een groot gedeelte van inwoners in zuid-Italië ondanks het Mediterrane dieet, onvoldoende vitamine E, foliumzuur, calcium en kalium binnenkregen. Ook de inname van vitamine D uit voeding is laag.

Belang voedingssupplementen neemt toe

Een andere studie toont aan dat in 2050 het aanbod van gezonde voeding rijk aan vitamines en mineralen afneemt door klimaatverandering. Het belang van voedingssupplementen en verrijkte voeding zal daardoor in de toekomst toenemen.

Voldoen niet aan Europese richtlijnen

De inname van vitamines en mineralen van de bijna 2000 zuid-Italianen werd vergeleken met de Europese richtlijnen, vastgesteld door de Europese wetenschapsautoriteit EFSA. Dit zijn de resultaten van de inname bij de deelnemers:

  • 85%: te weinig vitamine E
  • 40%: te weinig foliumzuur
  • 97%: te weinig vitamine D
  • 76%: te weinig calcium
  • 52%: te weinig kalium
  • 92%: te veel natrium.

In het onderzoek is voedingssupplementengebruik en aanmaak van vitamine D door zonlicht niet meegenomen. In een ander onderzoek waar supplementengebruik wel is meegenomen, blijkt dat voedingssupplementen voor een groot deel bijdragen aan een goede inname van vitamine D, vitamine E en foliumzuur.

Aanmaak van vitamine D door zonlicht

Slechts 3% van de zuid-Italianen kreeg met voeding voldoende vitamine D binnen. Deze lage inname wordt waarschijnlijk gecompenseerd door de aanmaak van vitamine D door zonlicht in Italië, of door supplementengebruik. Toch is het opvallend omdat in een mediterraan voedingspatroon veel vis wordt gegeten, dat rijk is aan vitamine D. In landen waar weinig vis wordt gegeten en waar de zon minder vaak schijnt dan in Italië, is verrijkte voeding met vitamine D of supplementengebruik zinvol om de vitamine D inname te verhogen.

Bedreigingen voor gezonde voeding

Een onderzoek dat aanbod van voedsel in de toekomst bekeek, voorspelt wereldwijd vitamine- en mineraaltekorten in 2050. Zij verwachten dat de grootste uitdaging niet in het leveren van voldoende voeding ligt, maar in het leveren van gezonde voeding, rijk aan vitamines en mineralen. Met name klimaatverandering is een bedreiging voor het aanbod van voldoende gezonde voeding. Zo wordt ook verwacht dat groente en fruit steeds minder vitamines en mineralen zullen bevatten.

Met supplementen tekorten tegengaan

Deze drie onderzoeken onderbouwen de verwachting dat in de toekomst de kans op vitamine-en mineraal tekorten zal toenemen, door te lage inname van vitamines en mineralen uit voeding. Naast gezonde en gevarieerde voeding, neemt het belang van voedingssupplementen en verrijkte voeding toe, om vitamines en mineralen in de voeding aan te vullen en om tekorten tegen te gaan.

Bronnen: Antioxidants, British journal of nutrition, Nature Sustainability