Nieuws - 18 januari 2023

Vitamine D uit basispakket: blijven slikken is belangrijk!

Sinds 1 januari 2023 zitten vitamine D geneesmiddelen niet meer in het basispakket. Dat betekent dat patiënten deze niet meer vergoed krijgen. De patiënt moet de geneesmiddelen zelf betalen of zelf een vitamine D supplement kopen. Apothekers en huisartsen maken zich hier zorgen over, omdat niet alle patiënten vitamine D blijven gebruiken nu ze het zelf moeten betalen. Vitamine D is een erg belangrijke vitamine: het niet meer slikken van vitamine kan D gevolgen hebben, zoals een groter risico op botbreuken.

Vitamine D en risico op botbreuken

Anderhalf miljoen Nederlanders slikken vitamine D op advies van de huisarts of specialist. Vaak zijn dit ouderen, mensen die al eens problemen hebben gehad met hun botten, of mensen met een bepaalde ziekte.

Vitamine D is nodig voor een goede botkwaliteit en sterke spieren. Een vitamine D tekort bij volwassenen en ouderen kan zorgen voor botontkalking, spierzwakte en een zwakker gebit. Zwakke spieren vergroten de kans op vallen. Het niet slikken van vitamine D kan daarmee leiden tot meer botbreuken. Andere symptomen van een vitamine D tekort kunnen vermoeidheid zijn en een verminderde weerstand.  

Vitamine D uit basispakket

Blijf vitamine D slikken

Heb jij een advies van de huisarts of specialist om vitamine D te slikken? Blijf vitamine D slikken om op de lange termijn gezondheidsrisico’s te voorkomen. Als je de vitamine D geneesmiddelen te duur vindt kun je voor een voedingssupplement met vitamine D3 kiezen. Het Zorginstituut heeft dit als een gelijkwaardig en goedkoper alternatief aangewezen. Je arts kan je vertellen welke dosering je nodig hebt. Je kan de voedingssupplementen bij de apotheek en drogist kopen of online bestellen.

Wie moet vitamine D slikken?

Naast een persoonlijk advies van de huisarts of specialist, adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad ook een aantal groepen mensen om vitamine D te slikken. Zo worden mannen en vrouwen boven de 70 jaar geadviseerd om dagelijks een vitamine D supplement van 20 microgram te nemen en vrouwen tussen de 50 en 70 jaar een supplement van 10 microgram. Bekijk hier meer over voor wie een aanvulling met vitamine D nuttig is.


Bron:

RTL nieuws – ‘Apothekers maken zich zorgen nu vitamine D uit basispakket is’.