Nieuws - 5 december 2017

Vitamine D of griepprik?

Uit nieuw gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suppletie met vitamine D het risico op griep en verkoudheid met 70% verlaagt. Het verlaagde risico is vastgesteld bij mensen met een lage vitamine D status, die dagelijks of wekelijks een vitamine D supplement gebruiken. Is vitamine D suppletie in bepaalde gevallen een alternatief voor de griepprik?

Griepprik

De griepprik is voor veel Nederlanders, ongeveer 6 miljoen mensen, jaarlijks ‘vaste prik’. Het gaat hier vooral om ouderen en mensen met een chronische ziekte. Het vaccineren van al deze mensen met de griepprik kost jaarlijks bijna 37 miljoen euro. Een heleboel geld. Maar is de griepprik wel zo effectief? Er is al jaren veel discussie of de griepprik wel of geen nut heeft. Want in slechts 40% van de gevallen wordt de griep voorkomen door de griepprik. Andere mogelijkheden zoals vitamine D suppletie worden steeds bekender.

Vitamine D tekort

Vooral bij ouderen en chronisch zieken komt een tekort aan vitamine D vaak voor, omdat zij deze vitamine minder goed kunnen aanmaken via de huid en ze vaak minder buiten komen. Vitamine D suppletie in deze groep en het daarmee zorgen voor een optimale vitamine D status in het bloed, kan wel eens effectiever zijn dan de griepprik.

Weerstand verhogen

Er zijn ook andere voegingsstoffen die bij kunnen dragen aan het verbeteren van onze weerstand en daarmee aan onze algehele gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine B12 en ijzer.

Bronnen:

  • Voeding Online – Is vitamine D suppletie effectiever dan griepprik?
  • Wetenschappelijk artikel: Martineau, Adrian R., et al. “Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data.” bmj 356 (2017): i6583.